Ost kvinna frys

Öppnar du din frys så hittar du kanske ett paket bröd, några påsar broccoli och ärtor och ett par glasspaket fyllda med matrester. Men ost? Det lyser med sin frånvaro i de flesta frysar. Men faktum är att de kan vara kanonsmart att börja frysa in ost att ha till matlagning.

Om du till exempel tycker om att tillreda och äta matiga sallader är det perfekt att ha lite ost i frysen att toppa maten med, och som kan bidra med ett kallt element som lyfter under sommarmånaderna. Du sparar också utrymme i din trånga kyl.

Men det är inte all sorts ost som tycker om att bli fryst, eftersom det är mjölkprodukter. Mjuka ostar som brieost och chèvre är svåra att frysa in med lyckat resultat, och detsamma gäller ost som redan är riven. Frys hellre in en hela bitar ost, som du kan riva eller skiva när den är framtagen ur frysen igen.

Smarta äggknepet – som gör skalet lätt att få bort

Så gör du för att lyckas med fryst ost

Vilka ostar är det då som passar att frysas in? Sajten My recipes pekar på olika kategorier av ostar som de bästa alternativen.

Först ut är parmesan, som ju är en riktig salladsfavorit. Genom att ha parmesan i frysen behöver du inte oroa dig för smaklös mat – den finns alltid som alternativ. Sajten menar också att schweiziska ostar som gruyere, Emmentaler och Jarlsburg passar bra att frysa in, och sedan servera i stänger eller kuber i sallader.

Klippet visar – vi har använt rivjärnet fel hela tiden

Men hur ska man göra för att frysa osten på bästa sätt, och lätt kunna plocka fram vid behov? Skär upp osten till önskad form och lägg den på bakplåtspapper på en plåt eller ett fat som tål minusgrader och ställ in i frysen. När osten är fryst kan du portionsförpacka dem i plastpåsar, som du enkelt kan ta fram vid behov. På så sätt kommer ostbitarna inte frysa ihop med varandra och blir lättare att använda.

Mest läst