Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Därför borde du frysa in osten – smarta knepet

28 apr, 2022 
AvAino Oxblod
FotografPexels.
Ost kvinna frys
Att använda sig av frysgrönsaker i matlagning är inget konstigt, och att frysa in matrester som köttfärssås eller lasagne gör de flesta.
Men ost har många av oss aldrig tänkt tanken på att frysa in.
Här är smarta skälet till att börja frysa in ost – och så gör du på bäst sätt.
Annons
10 saker du alltid åt på barnkalas på 90-taletBrand logo
10 saker du alltid åt på barnkalas på 90-talet

Öppnar du din frys så hittar du kanske ett paket bröd, några påsar broccoli och ärtor och ett par glasspaket fyllda med matrester. Men ost? Det lyser med sin frånvaro i de flesta frysar. Men faktum är att de kan vara kanonsmart att börja frysa in ost att ha till matlagning.

Om du till exempel tycker om att tillreda och äta matiga sallader är det perfekt att ha lite ost i frysen att toppa maten med, och som kan bidra med ett kallt element som lyfter under sommarmånaderna. Du sparar också utrymme i din trånga kyl.

Men det är inte all sorts ost som tycker om att bli fryst, eftersom det är mjölkprodukter. Mjuka ostar som brieost och chèvre är svåra att frysa in med lyckat resultat, och detsamma gäller ost som redan är riven. Frys hellre in en hela bitar ost, som du kan riva eller skiva när den är framtagen ur frysen igen.

Annons

Så gör du för att lyckas med fryst ost

Vilka ostar är det då som passar att frysas in? Sajten My recipes pekar på olika kategorier av ostar som de bästa alternativen.

Först ut är parmesan, som ju är en riktig salladsfavorit. Genom att ha parmesan i frysen behöver du inte oroa dig för smaklös mat – den finns alltid som alternativ. Sajten menar också att schweiziska ostar som gruyere, Emmentaler och Jarlsburg passar bra att frysa in, och sedan servera i stänger eller kuber i sallader.

Men hur ska man göra för att frysa osten på bästa sätt, och lätt kunna plocka fram vid behov? Skär upp osten till önskad form och lägg den på bakplåtspapper på en plåt eller ett fat som tål minusgrader och ställ in i frysen. När osten är fryst kan du portionsförpacka dem i plastpåsar, som du enkelt kan ta fram vid behov. På så sätt kommer ostbitarna inte frysa ihop med varandra och blir lättare att använda.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons