Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Därför kan du aldrig bestämma dig för vad du ska äta

12 okt, 2018 
AvEmma Castman
Lider du av beslutsångest när det kommer till val av mat? Det finns en anledning till varför! En ny studie förklarar nämligen vad som händer i hjärnan när du inte kan bestämma dig för vad du ska äta.
Annons

Pasta carbonara, grillad tonfisk eller färska räkor? Du ser framemot att avnjuta en härlig middag på restaurang, men i samma sekund som menyn sätts i din hand drabbas du av akut beslutsångest. Valmöjligheterna är för många och du kan absolut inte bestämma dig för vad du är sugen på. Känner du igen dig? Det kan finnas en logisk förklaring till varför vissa av oss har svårare att fatta beslut än andra.

Det är tidningen Metro i Storbritannien som har publicerat en studie från California Institute of Technology där forskare har tittat närmare på vad som händer i våra hjärnor när vi tvingas ta olika beslut. De har dessutom undersökt vad det ultimata antalet maträtter på en meny är för att vi enklast ska kunna bestämma oss.

Prislappen påverkar beslutet

Studien gick ut på att ett gäng testpersoner fick titta på olika fotografier och sen bestämma sig för vilket av fotona de ville få upptryckt på en kaffemugg. Deltagarna fick olika många objekt att välja mellan (6, 12 eller 24 stycken) och samtidigt som de skulle bestämde sig mättes aktiviteten i olika delar av hjärnan.

Annons

De områden i hjärnan som visade sig vara mest aktiva i beslutsfattandet var delen där vi bland annat väger upp eventuella kostnader och fördelar med att ta ett beslut, samt den del som är ansvarig för att bestämma nyttan av någonting. Med andra ord kan man säga att prislappen på maten och fördelarna med det som kommer på tallriken kan vara vad som stör vår förmåga att fatta snabba beslut.

Kostnaderna för maten påverkar vårt val på menyn
Ständig beslutsångest? Du är inte ensam!

Så många rätter bör det vara på en meny

I och med att testpersonerna hade olika många bilder att välja mellan kunde forskarna även se ett samband mellan mängden valmöjligheter och vår förmåga att bestämma oss.

Ju färre möjligheter desto lättare beslut – nej, faktiskt inte. De som utförde studien kunde nämligen se ett missnöje hos testpersonerna som bara fick välja mellan sex bilder. I stället var det de med tolv fotografier på sitt bord som hade enklast för att bestämma sig. Med det underlaget drog forskarna slutsatsen att menyer med åtta till 15 maträtter är optimalt om man vill underlätta för sina restauranggäster.

Summa summarum – det du kan göra för att slippa beslutsångest är att välja restauranger med lagom stor menyn. Alternativt tvinga någon i din närhet att bestämma åt dig.

Källa: Metro.uk
Foto: IBL

Läs också:

Annons