När det kommer till helgmat vet vi svenskar vad vi vill ha. När kommunikationsbyrån Food & Friends publicerade sin matrapport för 2018 visade det sig att våra helgfavoriter är så gott som oförändrade från förra året.

Klassisk snabbmat

Biff med tillbehör, kyckling, tacos och pizza är klara favoriter, sett över alla åldrar och städer. Dock är tacos en klar ensam etta bland barnfamiljer och kyckling slår biff som favorit i Stockholm. Men i Malmö är kyckling nere på en sjätte plats för där lagar de hellre pizza.

Trend och tradition

Trots att topplistan innehåller traditionella rätter med kött och fisk är vegetariskt fortfarande den trendigaste rätten i år. Men det delar förstaplatsen med tacos och det skiljer sig mellan könen. Män föredrar tacos och kvinnor vegetariskt. Både könen är dock överens om att hälsa och miljö är de viktigaste anledningarna till att äta mer vegetariskt.

Mer tid åt matlagning

Rapporten visa att vi lägger mer och mer tid på matlagning. En myt är att vi skulle vara nere på enstaka minuter i köket, med Jamie Olivers recept på 15 minuter som inspiration. Men det stämmer inte med verkligheten. På helgen lägger svensken i snitt 45 minuter på matlagning och de som är matintresserade lägger gärna ner ännu mer tid.

Här är svenskarnas 10 helgfavoriter:

1. Biff med tillbehör (9,7%)

2. Kyckling (8,9%)

3. Tacos (8,1%)

4. Pizza (7,1%)

5. Fisk med tillbehör (5,0%)

6. Fläskfilé med tillbehör (4,4%)

7. Lax (4,3%)

8. Vegetariskt (2,9%)

9. Hamburgare (2,6%)

10. Lasagne (1,9%)

FOTO DIANA DONTSOVA

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

Läs även: Svenskarnas 10 populäraste vardagsrätter 2018