Det är skördetid i trädgården och massor av frukt som ska tas om hand. För den som orkar och har lust kan det bli hur mycket godsaker som helst att lägga undan till kallare dagar.

Syltning och syftning är en gammal konst men ständigt lika aktuellt. Vissa moment i produktionen sticker dock ut. Varför ska man till exempel vända syltburken upp och ner när man har satt på locket?

Skyddar mot bakterier

Det är en fråga som tidningen Land nu rett ut. Och det snabba svaret är att rädda sylten från mögelangrepp.

För även om burkarna är steriliserade och sylten är varm som bara den när den hälls i så kan bakterier överleva. Lösningen är alltså att vända burken upp och ner.

Sommarsylt med röda bär

Vänt och färdigt. Sommarsylt med röda bär. Bild: Olof Abrahamsson

Så gör du:

Den rätta arbetsordningen blir då som följer:

1. Sterilisera glasburkarna i ugnen (100 grader i 30 minuter)

2. Koka sylten och häll den varm i burkarna.

3. Skruva på lock och vänd upp och ner.

Poängen är att den varma sylten dödar alla bakterier i burken från botten och upp till locket. Allt blir steriliserat. Genialt eller hur!

Sylttestet

När vi ändå är igång med sylttips så finns det även ett som avgör när sylten är klar under själva koket. Det är ICA-Buffé som tipsar om att stoppa in en tallrik i frysen i samband med att syltkoket sätter igång.

Koka sylten enligt recept och när du vill testa om sylten är färdig så tar du ut tallriken och häller en klick på den. Dra med en sked genom klicken – om sylten inte rinner ihop är den klar och vice versa.

Läs även:

Baka med äpplen – 11 goda recept

Så lätt gör du din egen chiasylt

Så gör du raw sylt – Gröna skafferiet tipsar!

Källa: Land, Allas, ica.se

Artikeln publicerades först på Året Runt.