Björnbär & kokos smoothie bowl

Eliq Maraniks bok Smoothie Bowls.

Eliq Maraniks bok Smoothie Bowls.

Den senaste hälsotrenden är krämig, läcker, vacker och full av nyttigheter. Vi talar förstås om smoothie bowls. Det är en variant på smoothie fast inte så tunn och den har högre näringsinnehåll, ger mer energi och längre mättnadskänsla än den vi dricker i glas. Perfekt när höstrusket kommer och vi vill ladda kroppen med proteiner, vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter.

Här får du fyra recept för en bra start på dagen, ett lyxigt mellanmål eller en fräsch dessert – inget tillfälle är fel för den här godsaken. De är hämtade ur Eliq Maraniks senaste bok Smoothie bowls (Stevali) som kom ut i början av sommaren.

 

Blåbär, mandel & banan smoothie bowl

Blåbär innehåller kraftfulla antioxidanter och kallas ibland för superbär. De är bra för huden, synen, mörkerseendet och motverkar grön starr. Blåbär sägs även vara bra för blodcirkulationen i benen och motverka åderbrock, inflammationer, blodproppar, högt blodtryck och det onda LDL-kolesterolet. Bären anses också nyttiga för diabetiker eftersom de reglerar blodsockret. Blåbär hjälper dessutom vid urinvägsinfektion och diarré.

Vilda blåbär är extra nyttiga och innehåller rikligt med flavonoider, karoten, C-vitamin, vitamin B6 och magnesium.

En portion
1 dl mandelmjölk
1 msk mandelsmör
3 dadlar
1 msk vegan proteinpulver, vaniljsmak (kan uteslutas)
1 tsk macapulver (kan uteslutas)
1 nypa kardemumma, mald
1 banan, fryst
150 g blåbär, frysta
Topping
Blåbär
Kokosflingor, osötade
Myntakvist

1. Häll ingredienserna i mixern, i samma ordning som i ingredienslistan, och mixa till en tjock, frostig smoothie bowl.

2. Slå upp i skål och toppa med blåbär, kokosflingor och färska myntablad.

3. Servera omedelbart och ät med sked.

Tips! Mixa i en näve färsk spenat om du vill ha en ännu hälsosammare variant.

Björnbär & kokos smoothie bowl

En näve björnbär innehåller nästan halva dagsbehovet av fibrer. Fibrer håller igång tarmarna och får matsmältningen att fungera. De hjälper även till att reglera blodsockret i kroppen. Björnbär är också en bra källa till C-vitamin, E-vitamin, kalium, mangan, magnesium, järn och vitamin K, som bland annat underlättar upptaget av kalcium.

Björnbär får sin mörka färg av antocyaniner, ett kemiskt färgpigment och antioxidativt ämne som kan minska inflammationer i kroppen och ge skydd mot fria radikaler som annars kan skada celler och bidra till cancer.

En portion
1 dl kokosmjölk
1 msk pumpafrön, orostade
1 msk solrosfrön, orostade
2 msk kokosflingor, osötade
1 msk chiafrön
3 dadlar, urkärnade
150 g björnbär, frysta
1 banan, fryst
Topping
Björnbär
Pumpafrön
Kokosflingor, osötade

1. Häll ingredienserna i mixern, i samma ordning som i ingredienslistan, och mixa till en tjock, frostig smoothie bowl. Tillsätt is om du vill ha en glassigare konsistens.

2. Slå upp i skål och toppa med björnbär, pumpafrön och kokosflingor.

3. Servera omedelbart och ät med sked.

Apple Crumble Smoothie Bowl

En klassiker i ny form, otroligt god och mättande.

En portion
1,5 dl vegan vaniljyoghurt
1 stort äpple, urkärnat och hackat
1 tsk kanel, malen
½ tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver
2 tsk kokossocker
1 dl granola
3 dadlar, urkärnade
1 tsk chiafrön
1 banan, fryst
Topping
Torkade äppelskivor
Granola
Dadlar
Chiafrön
Kanel

1. Häll ingredienserna i mixern, i samma ordning som i ingredienslistan, och mixa till en krämig smoothie bowl. Tillsätt is för en frostigare konsistens.

2. Slå upp i skål och toppa med granola, torkade äppelskivor, dadelskivor, chiafrön och kanel.

3. Servera omedelbart och ät med sked.

Hasselnötschoklad & hampafrön smoothie bowl

Hasselnötter är naturligt rika på E-vitamin, en antioxidant som skyddar cellerna mot så kallad oxidativ stress. Nötterna är även rika på kostfibrer, magnesium och vitaminen folat.

Turkiet står för cirka 75 procent av världens hasselnötsproduktion, men hasselträd och -buskar växer över nästan hela jorden, även i Sverige. När nötterna samlats in får de torka i solen i 15–20 dagar.

En portion
1,5 dl hasselnötsmjölk
30 g hasselnötter, blötlagda i minst 1 timme
2 msk hampaprotein eller 3 msk skalade hampafrön
2 msk raw kakaopulver
3 dadlar, urkärnade
1 msk chiafrön
2 bananer, frysta
Topping
Banan
Hasselnötter
Dadlar
Raw kakaonibs eler raw choklad (90–100 %)
Hampafrön

1. Häll ingredienserna i mixern, i samma ordning som i ingredienslistan, och mixa till en krämig, frostig smoothie bowl. Tillsätt is om du vill ha en glassigare konsistens.

2. Slå upp i skål och toppa med bananskivor, hasselnötter, dadelskivor, kakaonibs eller raw choklad och hampafrön.

3. Servera omedelbart och ät med sked.

Recept och foto: Eliq Maranik

Mer läsning

Femina