Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Det här ska du äta innan läggdags – för att sova bättre

11 dec, 2020 
AvAino Oxblod
Fotografwavebreakmedia/TT.
Brukar du vara hungrig om kvällen, äta ett stort kvällsmål – och sen ha svårt att sova?
Dietisten Alice Apel Hartvig ger nu sina bästa tips för vad man ska äta innan man går och lägger sig, för att sova bättre.
– Särskilt kvinnor som har sömnbrist brukar äta kolhydrater eller socker när de känner för något på kvällen eftersom man är lite trött och letar efter lite energi, säger hon till Alt.dk.
Annons
5 saker om choklad du kanske inte visste omBrand logo
5 saker om choklad du kanske inte visste om

Att äta kvällsfika innan man ska sova är något många har som rutin – några timmar efter middagen känner man sig sugen på något, gärna sött, när man myser framför Netflix i soffan.

Det är inget konstigt, eller dåligt. Men om man sedan har svårt att sova kan det bero på att man äter fel saker, säger dietisten Alice Apel Hartvig.

Om man redan lider av sömnbrist är det lätt att man äter för att bli pigg – men det kan i sin tur orsaka en ond spiral där det blir svårare att sova.

– Särskilt kvinnor som har sömnbrist brukar äta kolhydrater eller socker när de känner för något på kvällen eftersom man är lite trött och letar efter lite energi. Men det är viktigt att lägga märke till vad du faktiskt behöver - och det finns inga kroppar som behöver en påse Haribo. Vissa kanske tål det, men ingen behöver det, säger dietisten.

Här är Alice Apel Hartvigs åtta tips på vad man kan stoppa i sig när man är sugen eller småhungrig före läggdags.

Annons

1. En kopp te

Om du inte vet om du är hungrig eller bara sugen eller uttråkad kan det vara smart att ta en kopp te i stället, som första steg.

– Om du inte är riktigt hungrig kan det vara bra att börja med en kopp te - då kan du bättre känna om du verkligen behöver mer, betonar Alice Apel Hartvig.

2. Mörk choklad

Är du sugen på något sött på kvällen så föreslås Hartvig en mörk choklad på över 70 procent kakao, och inte en för stor bit.

– Annars står du upp och får en stor mängd kalorier, och din kropp behöver inte det när du lägger dig. Du behöver inte äta choklad för att bli mätt - det handlar mer om att känna sig nöjd.

3. Fruktsallad med vispad grädde eller yoghurt

Om man i stället är lite hungrigare än vad en kopp te och en bit choklad kan hjälpa, så kan man hacka ihop en lite fruktsallad. Den kan toppas med lite vispgrädde eller grekisk yoghurt.

– Det är lättare att slappna av om din kropp har alla saker den behöver. Så både fett, protein och lite kolhydrater.

Annons

4. Popcorn

Vill man snacksa på något gott och salt men inte riktigt känner att det är läge att öppna chipspåsen så är popcorn ett bra alternativ.

– Popcorn är ett trevligt mellanmål om du behöver ha lite kul på en fredags- eller lördagskväll. Det är inte för att de har ett speciellt innehåll av protein och fett - det är faktiskt bara ett kolhydrat med salt på. Men det är helt klart bättre än chips, säger Alice Apel Hartvig till Alt.dk.

6. Skyr med nötter och honung

Alice eget bästa kvällsmål är att äta skyr – en proteinrik isländsk yoghurt – toppad med lite honung och nötter.

– En av de saker jag själv ofta har svårt att få nog av i min kost är protein. Därför hjälper det mig att sova bättre om jag får lite yoghurt före läggdags - och det är nog inte en av de söta yoghurtarna, utan som skyr eller grekisk yoghurt, som har ett högt proteininnehåll. När du avslutar dagen med protein, lite kolhydrater och fett är kroppen mer uppenbar för nästa dag, säger hon.

Annons

7. Knäckebröd med ost

De allra flesta behöver få i sig lite mer protein eller hälsosamma fetter, om de känner att de har svårt att sova – det är få som har brist på kolhydrater, säger Alice Apel Hartvig

– Det är viktigt att avsluta dagen väl, och du kan göra det genom att äta protein. Ett enkelt sätt att få det är genom att äta en ostmacka - helst på lite knäckebröd, så att du inte får för mycket kolhydrater. Det ger en god mättnad och får dig att sova bättre.

8. Rester från middagen

För vissa handlar hungern innan läggdags om att man inte åt tillräckligt till middagen – kanske har man varit fokuserad på att ens barn ska få i sig det de behöver, och inte en själv. Har man planerat en god middag som man inte hunnit få i sig kan man helt enkelt äta den senare på kvällen.

– Om du inte hinner äta klart din middag kan du lägga den åt sidan och äta resten när det är lite mer sinnesro. Naturligtvis kräver detta att din mat är balanserad - det borde inte bara vara en extra portion spaghetti carbonara, betonar Alice Apel Hartvig.

Läs mer:

Annons