Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Recept i julens alla smaker – varmrätter, plockmat och adventsfika

17 nov, 2022 
AvJenny Lundberg
Diadonnas julmat recept
Vi har hittat tolv underbara julrecept från Diadonnas blogg – perfekta till julbordet! Inspireras och hitta nya favoriträtter. Vad sägs som saffranrisotto eller en krämig brysselkålsgratäng?
Annons
Så gör du festlig glöggsangria med granatäppleBrand logo
Så gör du festlig glöggsangria med granatäpple

Oavsett om du ska bjuda vännerna på glöggmingel, fira jul med familjen eller ha adventmys hemma så finns recepten för varje tillfälle i julens alla smaker. Vi har samlat kokboksförfattaren Diadonnas tolv vintriga rätter med allt från plockmat, sallader till goda efterrätter.

Diadonnas tolv julrecept perfekta till julbordet

Lyxig risotto med saffran, västerbottenpaj med fikon och valnötter och den perfekta plockbrickan i jul – inspireras och spara ner de bästa recepten för hela december!

Annons

Lista: Julmat varma rätter

De här rätterna passar utmärkt att bjuda på när du får gäster över och vill få till en julkänsla på maten utan att det blir ett klassiskt julbord.

Vegetarisk julmat –krämig brysselkålsgratäng

DiaDonnas julrecept på krämig brysselkålsgratäng

Det här är en god vegetarisk gratäng som gör sig bra tillsammans med en bit vit fisk, kyckling eller köttbullar.

Saffransrisotto med räkor och chili

DiaDonnas recept på saffranrisotto med räkor.

Risotto känns alltid lyxigt att bjuda på! Den här varianten har en smak av saffran och passar perfekt ihop med vitlöksfrästa räkor och chili.

Annons

Brysselkål i ugn med västerbottenost

Diadonnas recept på karamelliserad brysselkål med västerbottenost.

En julig och festlig variant på brysselkål – Diana tipsar om att ha på västerbottenost, lingon, hackade valnötter, honung och lite flingsalt. Mums!

Västerbottenpaj till jul med fikon och valnötter

DiaDonnas recept på västerbottenpaj med fikon och valnötter

De här galetterna med fikon och valnötter är lite sötare och passar därför som sidorätt eller som en matigare efterrätt. Visst är de vackra att kolla på? En rätt vi måste prova i jul!

Annons

Klassiska julköttbullar med en tvist

DiaDonnas recept på klassiska köttbullar med en tvist

Har du någonsin testat att göra köttbullar med rostad lök i? Om inte – då kanske det är dags att testa! Diana berättar att det förhöjer smaken på den klassiska köttbullen.

Vintriga sallader och tillbehör

En fräsch sallad är alltid uppskattat till varm mat. Här kommer två recept på lite extra matiga sallader som passar till både julbordet och middagsbjudningarna.

Annons

Grönkålssallad med ädelost, fikon och dadlar

Grönkålssallad med ädelost, recept av DiaDonna

Julens godaste grönkålssallad, enligt Diana! En enkel sallad där inget behöver tillagas. Njut av smakerna från dadlar, valnötter, grönkål, ädelost med apelsinsmak och pepparkaka. Mmm...!

Ugnsbakad rotselleri med rosmarinsmör

DiaDonnas recept på ugnsbakad rotselleri med rosmarinsmör

En matig sallad eller en varm sidorätt där rotsellerin står i fokus. Lätt att laga och bidrar till det där lilla extra på julbordet eller middagen.

Annons

Ostbricka, plockmat och tilltugg till glöggminglet

De här smårätterna passar lika bra till adventmyset som till glöggminglet. Det går enkelt och snabbt att fixa, ser lyxigt ut och smakar riktigt gott!

Pepparkaka med ädelost på tre sätt

Diadonnas recept på pepparkaka med ädelost

Glöggminglets bästa kombo, pepparkaka med ädelost – något som de flesta gillar. Diana visar tre olika varianter att kombinera pepparkakan på!

Julig ostbricka, tips och tillbehör

DiaDonnas tips på att få till en julig plockbricka med ostar.

Hur lyxigt ser det inte ut att mötas av detta? Passar utmärkt att ställa fram som både förrätt och efterrätt eller att småäta på till glöggminglet. Diana guidar oss igenom den perfekta ostbrickan i jul – vilka ostar man ska välja, hur du stylar brickan och vad som är gott att kombinera på den.

Annons

Efterrätter och adventsfika

Baka saffransbullarna sådär riktigt saftiga, bjud på hemmagjorda munkar till glöggminglet och njut av en god risgrynsgröt för att få upp julstämningen till advent!

Risgrynsgröt i ugn

Diadonnas recept på risgrynsgröt i ugn

En god och varm risgrynsgröt höjer julstämningen direkt. Den här gröten tillagas i spisen och har den perfekta balansen mellan sött och salt.

Munkar med vit chokladfostring

Diadonnas recept på munkar med chokladfrosting

Runda små munkar med smak av saffran doppade i vit chokladfrosting, så gott och fint att servera som efterrätt eller till adventsfikat.

Annons

Nyttigt godis med nötter och dadlar

Diadonnas recept på nyttigt julgodis

Vill du servera lite nyttigare fika på julen så är dessa vaniljbollar perfekt! Receptet går att variera beroende vad man är sugen på.

Diadonnas saffransbullar

Diadonnas recept på saftia lussebullar

Att få till riktigt saftiga och fluffiga lussebullar kan vara svårt. I det här receptet får du Dianas bästa tips för att få de sådär perfekt och ljust gräddade!

Annons

Mazarinpaj med saffran

Mazarinpaj med saffran med diadonna

En julig kaka som passar riktigt bra ihop med glöggen. Den är både smakrik, saftig och såklart god.

Annons