Experten: Därför ska du diska gjutjärnspannan med diskmedel
Men nu spräcker gjutjärnsexperten Joel Bergqvist, som restaurerar gamla gjutjärnspannor, myten om hur man bäst tar hand om pannorna.
– Diska er stekpanna med diskmedel, säger Joel Bergqvist i P1.
Joel Bergqvist är en av Sveriges främsta experter på gjutjärnspannor – i sin verkstad utanför Uppsala ägnar han allt mer tid åt att restaurera gamla pannor i gjutjärn. Som kock är han entusiastisk kring köksredskapet, och tycker att all mat kan lagas i just gjutjärnspannor.
I en intervju med Sveriges Radio P1 så spräcker gjutjärnsexperten nu en seglivad myt, som många av oss nog har vuxit upp med att höra – att du inte ska diska gjutjärnspannor med diskmedel.
– Diska er stekpanna med diskmedel. Tron att man inte ska diska dem med diskmedel grundar sig i två saker: förr i tiden så tillverkades diskmedel med lut, hydroxid, och det fräter faktiskt bort beläggningen på gjutjärn. Men det är generationer sen som diskmedel frätte bort den beläggningen, så det behöver vi inte oroa oss för längre, säger Joel Bergqvist i radiointervjun.
Så tar du bäst hand om din gjutjärnspanna
Han konstaterar att många tror att man ska lämna kvar fett i gjutjärnspannorna efter matlagningen, men enligt Joel kan det snarare få motsatt effekt – är det fett med matrester, salt eller kolhydrater i kan det göra att pannan flagnar med tiden.
– När det bränns in blir den beläggningen tjock och instabil, om din gjutjärnspanna flagnar invändigt så har du troligen lämnat för mycket fett.
Hur ska man göra för att ta hand om sin gjutjärnspanna på bästa sätt enligt experten då? Diska med diskmedel – men avsluta med ett tunt lager olja.
– Jag rekommenderar att man alltid diskar bort allt gammalt fett. Och om pannan efter det ser torr, matt och tråkig ut, då tar man några droppar nytt fett – rapsolja, majsolja eller solrosolja till exempel – och så smörjer man pannan, och torka bort allt överflödigt fett så man får en mikroskopisk yta av fett, säger Joel Bergqvist i Sveriges Radio.