Hittar du inga

fina fikon så ta någon

annan god frukt, till exempel urkärnade nektariner

eller persikor.

FIKONPAJ

(6 personer)

125 g osaltat smör, rumsvamt

1/4 dl florsocker (75 g)

1 liten nypa salt

ca 4 dl vetemjöl (250 g)

1 ägg

FYLLNING:

50 g mjukt smör

1 dl mandelmjöl

1/2 dl strösocker

1 ägg

rivet skal av 1 apelsin, gärna ekologisk

6–7 färska fikon

50 g osaltade pistaschmandlar

MARÄNGTOPP:

2 äggvitor

ca 11/2 dl florsocker

1 nypa salt

BEREDNING:

1. Kör smöret krämigt i mixer alt rör det fluffigt för hand. Tillsätt florsocker, salt och mjöl och blanda till en smulig massa. Rör ner ägget och arbeta snabbt samman till en deg. Lägg in i plastfolie och låt vila i kylskåpet i minst 30 min.

2. Värm ugnen till 180°.

3. Kavla ut degen på mjölat bakbord

så att den blir lite större än pajformen. Använd en form som mäter 10×25 cm alt en rund med ca 20 cm i Ø.

4. Klä den smorda formen med paj degen. Skär bort deg som hänger över kanterna. Ställ in i kylen.

5. Gör fyllningen. Vispa smör med mandelmjöl, socker och ägg. Tillsätt rivet apelsinskal. Halvera fikonen och hacka pistaschmandlarna.

6. Häll fyllningen i pajskalet och fördela fikonen över. Toppa med de hackade mandlarna.

7. Ställ in pajen i den varma ugnen och grädda tills pajbottnen är spröd och

har fin färg, 20–25 min. Ta ut och låt svalna.

8. Höj ugnsvärmen till 250° och sätt på grillelementet.

9. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt florsockret, lite i taget, under fortsatt vispning. Strö över en nypa salt och vispa tills massan är blank och fin. Häll marängen i en sprits och spritsa ut små toppar över pajen. Ställ in i den heta ugnen och låt maräng topparna

få fin färg, 6–8 min. Passa noga,

marängen ska inte bli bränd, bara gyllene på utsidan men fortfaran de mjuk och len på insidan. Servera!

AV TIMM VLADIMIR OCH MARIE MELCHIOR

FOTO BETINA HASTOFT

Detta recept publicerades ursprungligen i Femina nr 07/2017