fisk- och skaldjurstallrik tillsammans med grillad endiv och brynt sojasmör.

fisk- och skaldjurstallrik tillsammans med grillad endiv och brynt sojasmör.

(4 personer)
400 g torskrygg

salt och peppar

några nypor strösocker

8 pilgrimsmusslor

2 endiver

2 salladslökar

smör till stekning

16–20 räkor, handskalade

1 msk mycket finskuren färsk ­ingefära

75 g smör

1/2 dl japansk soja

Till servering:

ev bröd

Beredning: Krydda torsken med salt, peppar och socker. Salta och peppra musslorna. Dela endiverna och grilla på medelvärme i en grillpanna, 5–7 min. Skär salladslöken fint. Hetta upp en klick smör i en stekpanna. Lägg i fisk, musslor och räkor. Stek musslorna och räkorna på rätt hög värme, ca 30 sek på var sida. Låt torsken steka i ytterligare ca 1 min. Vänd på fisken och låt steka på eftervärmen i ca 2 min. Lägg upp endiverna på varma tallrikar. Fördela fisk och skaldjur över. Dekorera med salladslök och ingefära. Öka värmen i stekpannan, lägg i smöret och fräs tills det skiftar mot brunt. Dra bort från värmen och tillsätt sojan. Ringla sojasmöret över fisk och endiv. Servera.

Av JAN-ERIK HAGBOHM

Foto PETER KAM