Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Därför ska du alltid förvara dina ägg upp och ner i kartongen

23 apr, 2021 
AvEmma Castman
Kvinna ställer in ägg i kartong i kylskåpet
Brukar du också ha svårt att hinna äta upp dina ägg innan bäst före-datumet passerat? Då är det här tipset definitiv något för dig. Genom att förvara äggen upp och ner förlänger du nämligen hållbarhetstiden – avsevärt!
Annons
Därför ska du vända äggen i kartongenBrand logo
Därför ska du vända äggen i kartongen

Många väljer att förvara sina ägg i skafferiet trots att Livsmedelsverkets konsumentråd är att placera dem i kylskåpet. På så sätt kan de nämligen hålla flera veckor längre än om de står i rumstemperatur.

Därtill finns det ytterligare ett knep som är bra att känna till om du vill att dina ägg ska hålla en längre tid – nämligen att vända dem upp och ner i kartongen.

Vänd på äggen för att öka hållbarhetstiden

Genom att förvara äggen upp och ner, det vill säga med den spetsiga sidan nedåt, kan de hålla dig färska i upp till två månader menar branschorganisationen Svenska ägg.

Anledningen till att hållbarhetstiden ökar genom detta knep är för att äggets luftblåsa hamnar överst och därmed kan förhindra kontakt mellan den med tiden uppflytande gulan och skalet.

Ägg och hållbarhet – allt du behöver veta

När du köper ägg i butik är bäst före-datumet alltid markerat på äggkartongen, och enligt EU-regler är det 28 dagar efter värpdagen. Svenska ägg kan däremot hålla längre än så – speciellt om de förvaras på rätt sätt. Viktigast att tänka på är förvaringstemperaturen!

När det kommer till hårdkokta hela ägg bör de förbrukas inom fem till sju dagar, och ska alltid förvaras i kylskåp.

Foto: TT

Annons