(4–6 personer)
6 sillfiléer, gärna Abbas 5-minuterssill

5 cm purjolök, tunt skivad

1/2 rödlök, tunt skivad

1 morot, tunt skivad

2 msk pepparrot i små tärningar

1 msk finskuren färsk ingefära

1 lagerblad, krossat

1 tsk kryddpepparkorn

2 tsk vitpepparkorn
Lag:
1/2 dl ättiksprit, 24 % (kanske lite mer)
1 dl strösocker
1 1/2 dl vatten

Beredning: Låt sillfiléerna rinna av ordentligt. Koka upp ingredienserna till lagen och låt den kallna helt.

Skär filéerna i bitar, 2–3 cm, och varva i en rengjord burk med övriga ingredienser. Häll på den kalla lagen. Låt stå i ­kylen i minst ett dygn före serveringen.

AV JAN-ERIK HAGBOHM

FOTO PETER KAM

Utvald läsning

Femina