Mat till glöggmyset.
Så gör du festliga chokladdekorationer till julfirandet
0:59

Efter reklamen: Så gör du festliga chokladdekorationer till julfirandet

(0:59)

Slå på ljud

Bruschetta med chèvrekräm och grillat päron

(10 skivor)

Bruschetta med chèvrekräm och grillat päron.

Frasigt bröd med sötsalt topping funkar alltid. Chèvre, päron och honung är en enkel men underbar kombination.

Asa Dahlgren

1 baguette

1 msk olivolja

salt och nymald peppar

½ dl crème fraiche

150 g chèvreost

1 msk flytande honung

1 päron

1 knippe färsk rosmarin

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°. Skiva upp baguetten, lägg skivorna på en plåt, ringla över lite olivolja och salta och peppra. Rosta i ugnen tills de har fått fin färg.

2. Blanda crème fraiche och chèvre i en mixer till en slät kräm. Smaka av med lite av honungen, salt och nymald peppar.

3. Klyfta päronet och grilla i en grillpanna. Bred chèvrekrämen på baguetteskivorna, lägg på en päronklyfta och ringla över lite honung. Toppa med färsk rosmarin.

Lyxig brietårta

(6–8 portioner)

Lyxig brietårta.

Lyxig brietårta.

Asa Dahlgren

1 dl pistaschmandel

1 dl cashewnötter

500 g brieost

1 dl dadelsirap

200 g torkade dadlar

1 dl torkade tranbär

2 färska fikon

flytande honung

flingsalt

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°. Rosta nötterna i en torr panna tills de har fått fin färg.

2. Lägg brietårtan på en plåt eller på det fat den ska serveras på, om det är ugns­säkert. Bred ut dadelsirap på tårtan. Dela dadlarna i mindre bitar och lägg ovanpå tillsammans med nötterna, tranbär och fikonen i bitar.

3. Baka mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Toppa med lite honung och flingsalt när du plockar ut den. Servera direkt.

Recept i julens alla smaker – varmrätter, plockmat och adventsfika

Glubbel

Glubbel.

Glöggmys med glubbel.

Asa Dahlgren

Glubbel är en blandning av glögg och bubbel. Det finns några färdiga varianter att köpa men du kan också göra själv. Blanda väl kyld glögg och mousserande vin i valfria champagneglas. Garnera gärna med juliga smaker, här har vi stjärnanis och torkad apelsin. Du kan också ta lingon, granatäppel­kärnor, en ­rosmarinkvist eller kanelstång.

Skinksnittar på vörtbröd

(6 portioner)

Skinksnittar på vörtbröd.

Ingen jul utan julskinka. Dessa små munsbitar tar snabbt slut, så gör ett gäng. Toppa med senapskräm, krispig grönkål och picklad rödkål.

Asa Dahlgren

2 blad färsk grönkål

olivolja

flingsalt

Picklad rödkål

½ rödkål

½ rödlök

2 dl vatten

½ dl ättiksprit, 12 %

1 dl strösocker

Senapskräm

100 g färskost

1 msk senap

Till servering

6 skivor vörtbröd

smör

6 skivor julskinka

Gör så här

1. Picklad rödkål: Gör gärna denna dagen innan. Strimla rödkålen och rödlöken. Koka upp vattnet, ättik­spriten och socker. Ställ åt sidan och lägg ner kålen och löken.

2. Sätt ugnen på 160°. Repa grönkålen och hacka den i lite mindre bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, massera kålen med olivolja och flingsalt. Rosta tills den har blivit lite frasig, i cirka 10 minuter.

3. Blanda samman färskost med senap till en kräm. Smaka av med salt och peppar.

4. Skiva vörtbrödet och stansa ut små runda bitar. Bred lite smör på varje bit. Lägg på skinkan, toppa med senapskräm, picklad rödkål och rostad grönkål.

Smördegspizza med ­grönkål och fetaost­

(8 portioner)

Smördegspizza med ­grönkål och fetaost­.

Frasig smördegspizza skuren i bitar är ­utmärkt att göra när man är många.

Asa Dahlgren

2 kvistar grönkål

2 msk olivoljasalt och nymald svartpeppar

1 smördegsrulle

1½ dl crème fraiche

1 dl torkade tranbär

1 granatäpple

1 paket fetaost

2 msk flytande honung

Gör så här

1. Sätt ugnen på 150°. Repa bladen från stammen på grönkålen, skär bladen i mindre bitar. Massera grönkålen med lite olivolja, salt och peppar. Rosta i ugnen i cirka 10 minuter tills kålen blivit krispig.

2. Höj ugnen till 225°. Lägg smördegen på en plåt. Dela den på mitten så att det blir två långa bitar. Bred på crème fraiche, men spara en liten kant runt om. Salta och peppra.

3. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills den har fått fin färg.

4. Efter gräddning, lägg på grönkålen, tranbär och granatäppelkärnor. Toppa med smulad fetaost och ringla över honung. Skär i snygga snittar.

Mjölkchokladfudge

(12 portioner)

Mjölkchokladfudge.

Fudgen får en smörliknande konsistens och smälter i munnen. Toppa efter behag, till exempel med tranbär och nötter.

Asa Dahlgren

Fudge

150 g mjölkchoklad

125 g smör

1 burk kondenserad mjölk

1½ dl mörkt muscovadorörsocker

en knivsudd vaniljpulver

Topping

½ dl hackade tranbär

2 msk hackade hasselnötter

Gör så här

1. Hacka chokladen. Smält smöret och tillsätt kondenserad mjölk, socker och lite vaniljpulver. Koka upp under ständig omrörning och koka i cirka 10 minuter. Ta av från plattan.

2. Rör ner den hackade chokladen, rör om tills den har smält helt. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd mindre låda/form. Toppa med hackade tranbär och nötter. Låt stelna i kylskåp i några timmar. Skär i fina kuber.

Mest läst