Godaste pajerna till kräftskivan

Tomattarte med svamp & getost

Rustik och elegant på samma gång.

Tomattarte med svamp & getost

(4 personer)

150 g dinkelmjöl

150 g vetemjöl

1 tsk salt

100 g smör

3 msk vatten

Fyllning:

500 g svamp, t ex portabello eller champinjon

3 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

¼ kruka basilika

6 ägg

2½ dl vispgrädde

salt, peppar

1 pajform, 25–30 cm i diameter

300 g cocktailtomat på kvist

150–200 g getost

Gör så här:

1. Nyp ihop smöret med mjöl och salt. Arbeta snabbt ihop till en deg med vattnet och låt den vila kallt, gärna i upp till 1 timme.

2. Kavla eller tryck ut degen i pajformen. Värm ugnen till 200°.

3. Fyllning: Skär svamp och vitlök i skivor och stek i olja i 10 minuter. Fördela i pajskalet tillsammans med grovhackad basilika. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar och häll över fyllningen. Lägg tomaterna överst, låt dem vara kvar på kvisten. Smula över getosten. Grädda pajen i cirka 45 minuter.

Kräftor och gulbeta med dillkrämBB<b>M</b>

Kräftor och dill – kanske ett alternativ till kräftskivan?

Kräftor & gulbeta med dillkräm

(6 personer)

3 dl fint rågmjöl

125 g kallt smör

1 krm salt

några droppar kallt vatten

Fyllning:

6 gulbetor, medelstora

1 rödlök

1 burk kräftstjärtar, ca 200 g nettovikt

1 pkt fetaost, ca 150 g

400 g naturell färskost

2 msk hackad dill, färsk eller fryst

salt, peppar

Gör så här:

1. Koka gulbetorna mjuka, i cirka 45 minuter, skala och skär ner i bitar.

2. Kör snabbt ihop alla ingredienser till pajdegen i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform, cirka 24 cm i diameter. Nagga och sätt i frys i 15 minuter. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10–12 minuter. Ta ut och höj värmen till 225°.

3. Skala löken och skär den i tunna klyftor. Låt kräftstjärtarna rinna av ordentligt. Rör ihop fetaost, färskost, dill, salt och peppar.

4. Lägg allt utom ostsmeten i det för-gräddade pajskalet. Klicka över ost-smeten och grädda klart i mitten av ugnen i 15–20 minuter.

5. Låt svalna och servera!

Tips!

Smakerna kommer fram ännu mer om du serverar pajen ljummen eller kall.

Grov purjopaj

Grovt rågmjöl ger pajskalet extra smak.

Grov purjopaj

(4 personer)

80 g kallt smör

50 g grovt rågmjöl

100–120 g vetemjöl

1 litet ägg

1 msk vatten

en pajform (30 cm i diameter)

torkade ärter eller bönor till formen

Fyllning:

3 ägg

½ dl mjölk

200 g grekisk yoghurt

2 purjolökar

150 g kokt skinka, tärnad

100 g fetaostsalt och nymalen peppar

Till servering:

grönsallad

Gör så här:

1. Tärna smöret och smula ut det i mjölet med fingrarna. Arbeta snabbt ihop till en deg med ägget och vatten.

2. Lägg degen kallt i 30 minuter.

3. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen till 3 millimeter på mjölat bord och lägg i en smord pajform. Skär till kanterna och pricka degen med en gaffel. Lägg bakplåtspapper i och fyll upp med torkade ärtor så att kanterna inte glider ner under gräddning. Förgrädda i 12 minuter. Ta bort ärtor och bakplåtspapper och grädda i ytterligare 3 minuter.

4. Fyllning: Vispa ihop ägg, mjölk och yoghurt. Skölj och ansa purjolök och strimla den tunt. Fördela på den gräddade bottnen och strö över tärnad skinka. Häll över äggblandningen, smula på fetaosten och krydda med salt och peppar.

5. Grädda pajen i 25 minuter. Servera med sallad.

Pajdegstips!

Ska du kavla ut pajdegen – låt den vila i kyl först. Ska du trycka ut den i formen, ställ hela formen i kylen efteråt.

Pajflarn med rödbeta

På hel plåt räcker det till många. Skinkan går lätt att utesluta för en vegetarisk variant.

Pajflarn med rödbeta

(6–8 personer)

Pajdeg:

6 dl vetemjöl

250 g smör, tärnat

2 krm salt

2 msk vatten

Fyllning:

1 burk kronärtskockor, avrunnen vikt ca 240 g

8 medelstora kokta rödbetor på burk

250 g mozzarellaost

6–8 färska champinjoner

6–8 skivor lufttorkad skinka

5 ägg

Garnering:

ca ½ dl grovhackad persilja

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Kör alla ingredienser till pajdegen i en matberedare tills det har bildats en deg. Knåda ihop det sista snabbt för hand. Lägg i plastpåse och låt vila i kyl i cirka 30 minuter. Kavla ut så degen täcker ett helt bakplåtspapper och lägg på en plåt med låg kant.

3. Häll av och dela kronärtskockan. Skiva rödbetorna, mozzarellan och svampen. Dela skinkan på hälften. Fördela fyllningen över pajdegen. Knäck över äggen och baka i den varma ugnen i cirka 25 minuter.

4. Garnera med grovhackad persilja vid servering.

Tips!

Om du har ont om tid – köp färdig pajdeg.

5 himmelska röror till grillat – recept från Sveriges mästerkock 2021

Minipaj med spenat och oliver

Portionspajer är alltid gott. Dessa är fyllda med parmesan, soltorkade tomater, spenat och oliver.

Minipajer med spenat & oliver

(10 stycken)

Pajdeg:

100 g smör

3 dl vetemjöl

2 msk kallt vatten

Fyllning:

2 ägg

1 dl vatten

1 dl grädde

½ tsk salt

2 krm peppar

3 soltorkade tomater i olja

2 dl riven parmesanost

25 g babyspenat

10 svarta urkärnade oliver

Garnering:

½ kruka färsk basilika

Gör så här:

1. Pajdeg: Blanda ingredienserna till degen i matberedare. Kavla ut och klä 10 små aluminiumfolieformar med degen. Ställ dem kallt i minst 20 minuter.

2. Fyllning: Vispa ihop ägg, vatten, grädde, salt och peppar. Dela tomaterna i småbitar.

3. Sätt ugnen på 200°. Ställ formarna på en plåt. Lägg i tomater, ost och spenat. Häll över äggblandningen och toppa med oliver.

4. Grädda pajerna i 20 minuter.

5. Garnera med färska basilikablad vid servering.

Tips!

Goda på en buffé eller kanske till en soppa.

Mer läsning

Femina