Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Här är bästa recepten till kräftskivan

17 aug, 2021 
AvSandra Palmqvist
FotografOlof Abrahamsson, Christina Uhlin, Betina Hastoft
Bästa recepten till kräftfesten
Stämningsfullt, enkelt och ljuvligt gott. Vi dukar för kräftfest med smakrika tillbehör och en läcker tårta som avslutning. Välkomna!
Annons
Sveriges Mästerkock VIP - se alla deltagareBrand logo
Sveriges Mästerkock VIP - se alla deltagare
Ny lag
Vill du piffa upp frysta kräftor kan du låta dem dra i ny lag. Smaka av kräftorna först för att reglera saltmängden.

Ny lag

(till ca 2 kg kräftor som tinats i sin egen lag)

4 liter vatten

ca 1½ dl grovt salt

2–3 sockerbitar

2 flaskor porter eller öl

2 gula lökar i klyftor

10–12 dillkronor

5–7 vitpepparkorn

Gör så här:

1. Blanda till ingredienserna i en gryta. Koka i cirka 10 minuter. Ta bort de flesta dillkronorna. Låt svalna.

2. Lägg i kräftorna och ställ i kyl. Låt ligga i lagen till nästa dag.

KräftgubbröraS
Gott till fördrinken.

Kräftgubbröra

(ca 12 st)

1 gul lök

5 kokta potatisar, 150–200 g

50 g kräftstjärtar

2 kokta ägg

½ dl hackad dill

Annons

Till servering:

knäckebröd

lax

rom

dill

Gör så här:

1. Skala löken och hacka den fint. Fräs den mjuk och låt svalna.

2. Dela potatis och kräftstjärtar i mindre bitar. Riv ägget eller hacka det grovt. Tillsätt dill och blanda allt.

3. Till servering: Bryt knäckebröd i lagom munsbitar och lägg en msk av röran på varje bit. Garnera med laxrom och dill.

Tips!

Röran går bra att förbereda dagen innan, förvara i kylen.

Västerbottens-paj
Smakrik, maffig och förföriskt god!

Västerbottenspaj

(6–8 personer)

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

100 g smör

2 msk kallt vatten

Fyllning:

½ purjolök

matfett till stekning

salt och peppar

300 g västerbottensost

400 g naturell färskost av philadelphiatyp

4 ägg

2 msk dijonsenap

400 g små, röda kvisttomater

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Blanda pajdegen, gärna i matberedare. Tryck ut den, eller en färdigköpt, i en bakpappersklädd form, cirka 20x20 cm i storlek. Ställ formen kallt i cirka 15 minuter. Ta ut och förgrädda skalet i cirka 10 minuter.

Annons

3. Höj temperaturen i ugnen till 225°. Strimla och skölj purjon. Fräs den mjuk i matfett, salta och peppra. Riv västerbottensosten och rör ihop den med färskost, ägg och senap.

4. Lägg purjon i skalet, häll ostkrämen över och lägg på kvisttomaterna. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter.

Tips!

Om du använder färdigköpt pajdeg så kan det vara trevligt att kavla in 2 msk torkade örter för att få mer smak i skalet.

Chokladtårta med björnbär
Chokladtårtan går utmärkt att göra en dag i förväg. Förvara den i kyl fram till servering.

Chokladtårta med björnbär

(4 personer)

Chokladmördeg:

100 g mjukt smör

1 dl florsocker

2½ msk kakao

frön från ½ vaniljstång

1 knivsudd salt

1 ägg

½ dl mandelmjöl

175 g, ca 3 dl, vetemjöl

Chokladkräm:

2 gelatinblad

250 g mörk choklad, 70 %

3½ dl vispgrädde

25 g, ca 1½ msk, flytande honung

1 knivsudd salt

Annons

Till servering:

200 g frysta eller färska björnbär

2½ dl vispgrädde

Gör så här:

1. Rör smör, florsocker, kakao, vaniljfrön och salt. Rör i ägget. Tillsätt allt mjöl. Rör snabbt ihop degen, rulla in den i plastfolie, lägg i kylen i 30 minuter.

2. Kavla ut degen och klä en smord form med löstagbar botten, 20 cm i Ø. Låt vila 1 timme i frys.

3. Grädda direkt i 190° i cirka 25 minuter. Låt svalna.

4. Chokladkräm: Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Hacka chokladen, smält den i en skål över vattenbad.

5. Värm grädde och honung i en kastrull till kokpunkten. Dra kastrullen från värmen. Krama ur gelatinet, smält det i grädden under omrörning. Häll blandningen över chokladen, lite i taget. Rör med kraftiga tag till en blank chokladmassa. Krydda med lite salt. Häll krämen i den avsvalnade bottnen. Ställ svalt i minst 3 timmar.

6. Garnera med björnbär, servera med lättvispad grädde.

Tips!

Vill du byta ut björnbären passar det bra med både blåbär och hallon – ta det du gillar bäst.

Annons