Bästa recepten till kräftfesten

Ny lag

Vill du piffa upp frysta kräftor kan du låta dem dra i ny lag. Smaka av kräftorna först för att reglera saltmängden.

Ny lag

(till ca 2 kg kräftor som tinats i sin egen lag)

4 liter vatten

ca 1½ dl grovt salt

2–3 sockerbitar

2 flaskor porter eller öl

2 gula lökar i klyftor

10–12 dillkronor

5–7 vitpepparkorn

Gör så här:

1. Blanda till ingredienserna i en gryta. Koka i cirka 10 minuter. Ta bort de flesta dillkronorna. Låt svalna.

2. Lägg i kräftorna och ställ i kyl. Låt ligga i lagen till nästa dag.

KräftgubbröraS

Gott till fördrinken.

Kräftgubbröra

(ca 12 st)

1 gul lök

5 kokta potatisar, 150–200 g

50 g kräftstjärtar

2 kokta ägg

½ dl hackad dill

Till servering:

knäckebröd

lax

rom

dill

Gör så här:

1. Skala löken och hacka den fint. Fräs den mjuk och låt svalna.

2. Dela potatis och kräftstjärtar i mindre bitar. Riv ägget eller hacka det grovt. Tillsätt dill och blanda allt.

3. Till servering: Bryt knäckebröd i lagom munsbitar och lägg en msk av röran på varje bit. Garnera med laxrom och dill.

Tips!

Röran går bra att förbereda dagen innan, förvara i kylen.

Västerbottens-paj

Smakrik, maffig och förföriskt god!

Västerbottenspaj

(6–8 personer)

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

100 g smör

2 msk kallt vatten

Fyllning:

½ purjolök

matfett till stekning

salt och peppar

300 g västerbottensost

400 g naturell färskost av philadelphiatyp

4 ägg

2 msk dijonsenap

400 g små, röda kvisttomater

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Blanda pajdegen, gärna i matberedare. Tryck ut den, eller en färdigköpt, i en bakpappersklädd form, cirka 20x20 cm i storlek. Ställ formen kallt i cirka 15 minuter. Ta ut och förgrädda skalet i cirka 10 minuter.

3. Höj temperaturen i ugnen till 225°. Strimla och skölj purjon. Fräs den mjuk i matfett, salta och peppra. Riv västerbottensosten och rör ihop den med färskost, ägg och senap.

4. Lägg purjon i skalet, häll ostkrämen över och lägg på kvisttomaterna. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter.

Tips!

Om du använder färdigköpt pajdeg så kan det vara trevligt att kavla in 2 msk torkade örter för att få mer smak i skalet.

Chokladtårta med björnbär

Chokladtårtan går utmärkt att göra en dag i förväg. Förvara den i kyl fram till servering.

Chokladtårta med björnbär

(4 personer)

Chokladmördeg:

100 g mjukt smör

1 dl florsocker

2½ msk kakao

frön från ½ vaniljstång

1 knivsudd salt

1 ägg

½ dl mandelmjöl

175 g, ca 3 dl, vetemjöl

Chokladkräm:

2 gelatinblad

250 g mörk choklad, 70 %

3½ dl vispgrädde

25 g, ca 1½ msk, flytande honung

1 knivsudd salt

Till servering:

200 g frysta eller färska björnbär

2½ dl vispgrädde

Gör så här:

1. Rör smör, florsocker, kakao, vaniljfrön och salt. Rör i ägget. Tillsätt allt mjöl. Rör snabbt ihop degen, rulla in den i plastfolie, lägg i kylen i 30 minuter.

2. Kavla ut degen och klä en smord form med löstagbar botten, 20 cm i Ø. Låt vila 1 timme i frys.

3. Grädda direkt i 190° i cirka 25 minuter. Låt svalna.

4. Chokladkräm: Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Hacka chokladen, smält den i en skål över vattenbad.

5. Värm grädde och honung i en kastrull till kokpunkten. Dra kastrullen från värmen. Krama ur gelatinet, smält det i grädden under omrörning. Häll blandningen över chokladen, lite i taget. Rör med kraftiga tag till en blank chokladmassa. Krydda med lite salt. Häll krämen i den avsvalnade bottnen. Ställ svalt i minst 3 timmar.

6. Garnera med björnbär, servera med lättvispad grädde.

Tips!

Vill du byta ut björnbären passar det bra med både blåbär och hallon – ta det du gillar bäst.

Guide: Skala och ät kräftor på rätt sätt – steg för steg

Mer läsning

Femina