Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Chefredaktören: Godaste vinerna till sommarens fester

15 jun, 2023 
AvÅsa Liliegren
FotografTT
Chefredaktörens vintips till sommarfesten.
Vi skålar i klassiker med historia, hyllningar till förfäder och nya kvalitets­producenter med en kvinnlig air kring sig. För vi älskar att hylla kvinnor.
Annons
Så laddar artisterna upp inför Allsång på Skansen 2023Brand logo
Så laddar artisterna upp inför Allsång på Skansen 2023

1. En legend

Veuve Clicquot Brut.

Veuve Clicquot Brut

Frankrike, Champagne

Nr 7424, 519:-

En champagne med anor och historia. Barbe-Nicole Clicquot-Ponsardin, som gett namnet och den så karaktäristiska färgen på champagnes etikett, var den första kvinnan att driva ett champagnehus. 1805 dog hennes make, blott 27 år gammal tog hon över och gjorde det med bravur. Hon hade näsa för både affärer och denna ädla dryck. Hennes devis var: bara en kvalitet – den bästa. Här har vi en frisk champagne med mer citrus än bröd. Pigg i både doft och smak.

Annons

2. Småskalig succé

Birgit Eichinger

Grüner Veltliner Ried Kammerner Lamm Erste Lage, 2020

Birgit Eichinger

Grüner Veltliner Ried Kammerner Lamm Erste Lage, 2020

Österrike

Nr 94498, 309:-

Birgit Eichinger är med i en union av Österrikes bästa vingårdar och nätverket ”11 Winemaker Women”. Sedan 1992 driver hon vingård tillsammans med maken och dottern gör sig redo att axla familjens tradition. Denna fantastiska Grüner Veltliner är ett milt, moget vin, lugnt och vänligt i munnen. Den behagliga syran gör det till ett helt perfekt vin att suga på.

Annons

3. Somriga bubblor

Clotilde Davenne

Brut Extra Crémant de Bourgogne

Clotilde Davenne

Brut Extra Crémant de Bourgogne

Frankrike, Bourgogne

Nr 7725, 155:-

Clotilde Davenne är en kvinnlig stjärna i Bourgogne. Detta är hennes mousserande vin som flera år i rad vunnit olika priser. Det sägs att Clotilde själv är väldigt förtjust i champagne. Den förkärleken ligger bakom detta helt perfekt mousserande vin. Gjort på samma druvor och enligt samma metod som i Champagne. I Bourgogne kallas det då för Crémant. Ett friskt vin med smak av sommaräpplen och citrus.

Annons

4. Mor & dotter

Vino Nobile di Montepulciano Maria Stella

Poliziano, 2019

Vino Nobile di Montepulciano Maria Stella

Poliziano, 2019

Italien, Toscana

Nr 95489, 215:-

Azienda Agricola Poliziano drivs av Federico Carletti. Detta vin har han döpt efter sin dotter och mamma: Maria Stella. Det är ett fantastiskt rött vin som har allt det jag vill ha i en röd italienare. Det är både friskt och fylligt, med mycket smak och balanserade tanniner. Den älskade örtigheten finns där och en liten touch av tobak i doften. Ett högkvalitetsvin från ett vingårdläge – där just Federico mamma bodde. Vi tackar hela familjen för detta!

Annons