entrecôte med grönsaker
entrecôte med grönsaker

(4 personer)
4 rejäla skivor entrecôte
1 knippa grön sparris
1 litet fänkålshuvud
1 liten squash
4–5 salladslökar
2 morötter
2–3 msk olivolja
1–2 msk citronsaft
salt och peppar
2 små kronärtskockor
1 citronskiva
4 rödbetor

Aromsmör
75 g rumsvarmt smör
1 tsk rivet citronskal
1 tsk finhackad timjan
salt och peppar

Beredning:

Ansa och skär sparris, fänkål, squash, salladslök och morötter i så tunna skivor som möjligt. Lägg ner i en skål tillsammans med olivolja och citronsaft. Salta och peppra och blanda väl. Koka kronärtskockorna i lättsaltat vatten tillsammans med 1 citronskiva, ca 20 min. De är klara när bladen lossnar lätt när du rycker i dem. Ta upp och låt rinna av. Koka under tiden rödbetorna mjuka, ca 20 min. Dra av skalet, skiva tunt och vänd ner bland grönsakerna. Blanda ingredienserna till smöret.

Dela kronärtskockorna. Salta och peppra köttet och gilla kött och kronärtskockor på hög värme, 1–2 min på var sida. Servera med grönsakerna.

Av Jan-Erik Hagbohm

Foto Tine Guth Linse