Av Jan-Erik Hagbohm

Foto Tine-Guth Linse

(4 personer)
4–5 potatisar

5–6 vitlöksklyftor

2–3 msk olivolja

5 dl finstrimlad grönkål

2 dl finhackad persilja

8 dl hönsbuljong

3 dl grädde

1 kvist timjan

salt och peppar

Topping:
4 skivor bacon i bitar

¼ syrligt äpple i mindre bitar

2 msk hackad persilja

nymalen svartpeppar

Beredning:

Skala och skär potatisen i mindre bitar. Skala och skiva vitlöken. Hetta upp oljan i en kastrull, fräs potatis och vitlök under omrörning i oljan utan att bryna, ca 5 min. Tillsätt grönkålen och låt puttra i ytterligare några min. Tillsätt persilja, buljong, grädde och timjan. Låt koka i 10 min. Plocka upp timjankvisten och låt soppan koka i ytterligare 10 min. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. Knaperstek baconet i het panna. Blanda med äppelbitar, persilja och svartpeppar. Fördela soppan i tallrikar och toppa med bacon­blandningen.

Mer läsning

Femina