Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Hitta rätt bönorna i grönsaksdisken

21 sep, 2008 
AvFemina
Annons
skal-med-grona-artor

GOTT & NYTTIGT

Bönor, eller baljväxter som de också kallas, tillhör en av våra allra viktigaste grödor. Anledningen är att de har högt proteinvärde och innehåller mineraler, vitaminer (mest vitamin B) och fibrer. Bönor odlas över hela världen och det finns en mängd olika varianter. De vanligaste i våra grönsaksdiskar är sockerärter, sugar snaps, vaxbönor, bondbönor, skärbönor och brytbönor.

NJUT BALJAN

Baljväxterna äts vanligen med baljan (gäller dock inte för bondbönorna).

LÄTTKOKT

Färska baljväxter är godast krispiga och ska därför alltid tillsättas i slutet av koktiden i soppor och grytor. Som tillbehör till fisk och kött är det lättkokta som gäller.

VÄLJ RÄTT SORT

Sockerärter: Ska njutas nyskördade och med så lite tillagning som möjligt. Ät dem varma med smält smör till kött eller fisk. De är även goda wokade, i sallader, kokta eller marinerade. Koktid: 1–2 min.
Sugar snaps: Söta bönor med mjuk balja. Sugar snaps är en korsning mellan sockerärter och märgärter. Smakar bra råa, men serveras ofta lättkokta eller lättstekta. Passar bra i wokrätter och sallader eller bara tillsammans med lite smör. Ju färskare, desto godare – så försök få tag på så nyskördade som möjligt. Koktid: 1–2 min.
Haricots verts: Är brytbönor som skördats tidigt. En ganska matig böna. God som tillbehör till kött- och fiskrätter. Passar bra i sallad. Tips! Marinerade haricots verts smakar förträffligt till grillat kött. Koka som vanligt, låt rinna av och lägg sedan ner dem varma i en god marinad, typ vinägrett. Koktid: 6–8 min.
Skärbönor: Denna långa, platta baljväxt finns svensk odlad under sommarmånaderna. Skalet är grovt. Snoppa och skär dem i lite sneda bitar efter kokningen. Goda att stuva och servera till fisk. Koktid: ca 5 min.
Bondbönor: Tillhör våra äldsta kulturväxter. De är lite pilligare att tillreda eftersom det bara är bönorna och inte baljan man vill åt. Så börja med att sprita bönorna, det vill säga plocka ut bönorna ur baljan och ta sedan av skalet som sitter runt varje böna. Fantastiskt goda i soppor, grytor, sallader, pasta, risotto och att stuva. Koktid: 10–15 min.
Vaxbönor: En ljusgul böna som används och kokas som haricots verts. Vacker och smak rik. Goda i sallader och kan med för del blandas med ugnsbakade rotfrukter. Koktid: 6–10 min.

EXPLOSIONSRISK

Anledningen till att man kan bli gasig i magen när man äter vissa bönor, som till exempel kidneybönor, gula ärter, kikärter och bruna bönor, är att de innehåller ett kolhydrat som vi inte kan bryta ner. Tarmbakterierna ser till att bönorna förjäses och därför bildas gaser i tarmen.

Av JAN-ERIK HAGBOHM

Annons