Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Julgodiset och pepparkakorna som innehåller palmolja

02 dec, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Palmoljan har varit utskälld i många år, men används fortfarande i stor utsträckning. Här listar vi det populäraste godiset och pepparkakorna med palmolja, och de som är utan.
Annons

Inför jul vill man ju kunna njuta av choklad och andra godsaker utan att behöva fundera så mycket på om det man stoppar i munnen kommer att förstöra miljön. Ett sätt att minska risken att man bidrar till miljöförstöring genom valet av julgodis är att spana efter palmolja i ingredienslistan.

Men det här med palmolja har blivit ännu mer komplicerat under senaste åren. Numer använder de flesta stora producenter RSPO-certifierad palmolja, en certifiering som ska säkerställa att palmoljan produceras hållbart. Världsnaturfonden är en del av certifieringen och det låter betryggande, men riktigt så enkelt är det inte.

Naturvårdsverket skeptiska till RSPO-certifierad palmolja

I en intervju med Naturvårdsverkets generalsekreterare Karin Lexén tidigare i höstas skrev vi att hon anser att den så kallade hållbara palmoljan ger en falsk trygghet eftersom märkningen har många brister. Hon anser att användandet av palmolja måste minska i världen eftersom det i dag är svårt att säkerställa att palmoljan lever upp till grundläggande kriterier när det gäller miljö och skydd för anställda inom produktionen, även om den är certifierad enligt RSPO.

Annons

– Att palmoljan är certifierad leder också lätt till att man som konsument drar slutsatsen att de fungerar ungefär på samma sätt som många andra certifieringar där det är betydligt enklare att kontrollera både produktion och kvalitet i en produkt.

Däremot säger Karin Lexén att det är bättre med en RSPO-certifierad palmolja än en palmolja som är icke-certifierad och hon uppskattar att diskussionen kring certifieringen pågår.

Vilket julgodis innehåller palmolja?

Men hur ser det då ut i år i godisdjungeln? Hur mycket palmolja kommer det att stå på godisbordet i jul? Vi gick igenom de vanligaste godissorterna och pepparkakorna på marknaden och synade deras innehållsförteckningar.

Marabou inklusive Aladdin och Paradis

Använder inte palmolja i den rena mjölkchokladen, men i vissa praliner och fyllningar. Palmoljan är RSPO-certifierad och de har ytterligare ett kontrollsystem via ägaren Mondelez som ska säkerställa att palmoljan produceras på ett sjysst sätt.

Annons

Lindt och Lindor

I den rena chokladen används bara kakaosmör, men i pralinernas fyllning finns RSPO-certifierad palmolja.

Anthon Berg

Produkter från Anthon Berg innehåller RSPO-certifierad palmolja.

Nutella

Palmoljan i Nutella är RSPO-certifierad.

Fazer

Palmoljan i Fazers produkter ska vara 100 procent RSPO-certifierad till 2020.

Mars

Snickers, Mars, Twix och Kit-kat innehåller palmolja. Före slutet på 2020 ska all palmolja de använder vara RSPO-certifierad.

Cloetta

Vissa produkter innehåller en liten mängd palmolja, som glansmedel på godis. Den palmolja som används är 100 procent RSPO-certifierad, men Cloetta jobbar på att få bort även denna från sin produktion.

Ferrero

Rocher och Kinderägg innehåller palmolja som är 100 procent RSPO-certifierad.

Toffifee, Werter’s Original, Merci, Riesen

Produkterna tillverkas av Storck som använder palmolja i sina produkter. Enligt dem själva är denna palmolja hållbar, och de står som medlem i RSPO, men huruvida detta gäller 100 procent av palmoljan de använder eller inte har inte gått att få fram.

Annons

Pepparkakor utan palmolja

Göteborgskex

Alla pepparkakor från Göteborgskex är fria från palmolja.

Gille

Alla Gilles pepparkakor är fria från palmolja.

Coop

Coops egna pepparkakor är fria från palmolja! De ekologiska från Änglamark innehåller ekologisk palmolja.

Eldorado

Eldorados pepparkakor innehåller ingen palmolja.

Pepparkakor med palmolja

Annas pepparkakor

De använder RSPO-certifierad palmolja. I de ekologiska pepparkakorna används ekologisk palmolja, som är den enda palmoljan som Naturvårdsverket rekommenderar.

Nyåkers

Nyåkers har både pepparkakor med och utan palmolja, håll utkik på innehållsförteckningen. I de ekologiska pepparkakorna används ekologisk palmolja.

Ica

I Icas egna pepparkakor finns RSPO-certifierad palmolja.

Foto: TT/Shutterstock

Läs mer: 

Annons