Kändiskocken: Den enda frysta grönsaken jag använder

Kändiskocken: Den enda frysta grönsaken jag använder
Framgångsrika mästerkockar som Eyvind Hellstrøm använder också frysta grönsaker då och då – men bara en specifik sort.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto

Här är alla vinnare i Sveriges mästerkock genom tidernaBrand logo

Här är alla vinnare i Sveriges mästerkock genom tiderna

Eyvind Hellstrøm, 76, var redan erkänd som en av Norges allra bästa kockar när han fick sitt tv-genombrott med Hellstrøm rydder opp på norska TV3 år 2008. I programmet, som på svenska blir ungefär Hellstrøm städar upp, åker han runt till restauranger och hjälper dem med olika problem.

Sedan dess har han fortsatt att sprida både rädsla och matglädje på tv-skärmen.

Rädsla genom att vara skoningslöst ärlig mot dem som är hans ”lärlingar” i köket – matglädje genom att dela sin stora kärlek för att ena människor över en god måltid.

Eyvind Hellstrøm är en av Norges kändaste kocka
Eyvind Hellstrøm är en av Norges kändaste kockar, och tidigare delägare i den Michelinprisade restaurangen Bagatelle.Foto: Heiko Junge

De senaste tre åren har Hellstrøm visat upp sina kulinariska färdigheter i programmet Kokkeskolen, eller Matlagningsskolan. Där samlas en grupp matintresserade kändisar för att lära sig av den stora mästerkocken och laga de bästa maträtterna.

Nyligen utsågs den norska komikern Terje Sporsem till vinnare av programmets tredje säsong.

Precis som lärlingarna i tv-programmet under hösten beundrat sin lärare, har även vi amatörkockar samlats kring tv:n för att samla på oss tips och tricks.

– De enda frysta grönsakerna jag använder

Alla som har sett programmet vet hur angelägen Hellstrøm är om att använda bra ingredienser – helst ekologiska och av högsta kvalitet.

Det har verkligen inte alla råd med, så när Hellstrøm plötsligt stod med en frysvara som finns i nästan allas frys i händerna spetsade vi öronen lite extra.

Det var en påse frysta ärtor som han skulle göra ärtpuré av.

– Det här är den enda frysta grönsaken jag använder, förklarade Hellstrøm för sina kockelever.

Tight budget

Om du är en glad amatörkock med en begränsad budget behöver du inte stanna vid ärtor, det finns många andra frysta råvaror att använda sig av i matlagningen. Som Femina tidigare skrivit är det ingen större skillnad näringsmässigt mellan färska och frysta grönsaker.

Och om du ändå älskar ärtpuré har Hellstrøm några bra tips:

Använd rikligt med smör tillsammans med en liten skvätt olivolja och i en rejäl dos peppar – enligt mästerkocken passar det extra bra till ärtorna.

Den här artikeln har tidigare publicerats i Feminas norska systertidning KK.no.