Kryddig lax recept

KRYDDIG LAX

20 MIN

(4 personer)

saft av 1 lime

ca 600 g lax i 4 bitar

salt och peppar

2 pak choi, leta i grönsaksdisken

1 röd chilifrukt

rapsolja till stekning

1/2 tsk chiliflakes

3 dl fiskbuljong

11/2 dl grädde

1 msk tomatpuré

1–2 tsk röd currypasta

TILL SERVERING:

basmatiris

BEREDNING:

1. Pressa limesaft över laxen och ­krydda sedan med salt och peppar.

2. Halvera pak choi genom att dela den på längden. Skiva chilin.

3. Hetta upp lite rapsolja i en rymlig stekpanna och stek laxen på ena sidan och pak choi med snittytan ner tills både lax och pak choi har fått fin färg. Lägg i chilin och chiliflakes och stek en liten stund.

4. Vänd på lax och pak choi. Tillsätt buljong och grädde och klicka i tomatpuré och röd currypasta. Låt koka i 8–10 min.

5. Servera genast tillsammans med nykokt basmatiris.

Pak choi, även kallad för sellerikål, är rik på bland annat vitamin A, C och K och innehåller även vitamin B6 och kalcium. Den lär rankas som nummer 2 av totalt 41 näringsrika mat­växter enligt WHO:s klassificerings- system.

 

Fler goda recept med lax:

12 enkla recept med lax

Marinerad lax med blomkålsmos

Ugnsbakad lax med spenat och vinsås

AV JAN-ERIK HAGBOHM

FOTO PETER KAM