Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Kryddig lax med pak choi och basmatiris

02 apr, 2019 
AvFemina
Kryddig lax recept
Lyft laxen till nya höjder med asiatiska smaker. Här bjuder vi på en läcker laxrätt med chili, lime och näringsrik pak choi.
Annons

KRYDDIG LAX

20 MIN

(4 personer)

saft av 1 lime

ca 600 g lax i 4 bitar

salt och peppar

2 pak choi, leta i grönsaksdisken

1 röd chilifrukt

rapsolja till stekning

1/2 tsk chiliflakes

3 dl fiskbuljong

11/2 dl grädde

1 msk tomatpuré

1–2 tsk röd currypasta

TILL SERVERING:

basmatiris

BEREDNING:

1. Pressa limesaft över laxen och ­krydda sedan med salt och peppar.

2. Halvera pak choi genom att dela den på längden. Skiva chilin.

3. Hetta upp lite rapsolja i en rymlig stekpanna och stek laxen på ena sidan och pak choi med snittytan ner tills både lax och pak choi har fått fin färg. Lägg i chilin och chiliflakes och stek en liten stund.

4. Vänd på lax och pak choi. Tillsätt buljong och grädde och klicka i tomatpuré och röd currypasta. Låt koka i 8–10 min.

5. Servera genast tillsammans med nykokt basmatiris.

Pak choi, även kallad för sellerikål, är rik på bland annat vitamin A, C och K och innehåller även vitamin B6 och kalcium. Den lär rankas som nummer 2 av totalt 41 näringsrika mat­växter enligt WHO:s klassificerings- system.

 

Fler goda recept med lax:

AV JAN-ERIK HAGBOHM

FOTO PETER KAM

Annons