Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Läckra tilltugg

03 sep, 2015 
AvFemina
Annons
Malin-Broman

MINI LOBSTER ROLL

I originalreceptet är det endast majonnäs men jag tycker att de blir både godare och lättare om lite crème fraiche vänds ner i röran. Självklart kan du göra större bröd. Men de här i ministorlek är precis lagom stora när de ska serveras som tilltugg och njutas på stående fot.

(ca 20 bröd)
3 dl mjölk
20 g jäst
2 msk rapsolja
1/2 tsk salt
1/2 tsk strösocker
7–8 dl vetemjöl
uppvispat ägg till pensling
Hummerröra:
2 kokta humrar
1 stjälk blekselleri
1 1/4 dl majonnäs, gärna hemmagjord
2 msk crème fraiche
rivet skal av1 citron
3/4 tsk paprikapulver
salt och peppar
Till servering:
salladsblad
1–2 salladslökar
dill

Beredning: Värm mjölken till 37° och rör ut jästen i den. Tillsätt rapsolja, salt, socker och rör tills de löst sig. Tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta degen tills den släpper från kanterna och känns elastisk. Låt jäsa i 30 min.

Annons

Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i två delar och sedan varje degbit i 20 bitar. Forma till små baguetter, ca 4 cm långa, och lägg ut på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa i ytterligare ca 20 min.

Pensla bröden med ägg. Ställ in i 225° varm ugn och grädda i 7–8 min. Låt svalna på galler.

Hummerröra: Plocka ur allt kött från hummerklorna och stjärten och dela köttet i mindre bitar. Tärna blekselleristjälken fint. Blanda hummerkött och selleri med majonnäs, crème fraiche, citronskal och paprikapulver. Smaka av med salt och peppar.

Skölj salladen och skär salladslöken i tunna skivor. Skär upp bröden som ett korvbröd, lägg i sallad och klicka i hummerröra. Toppa med salladslök och dill.

CROSTINI MED LUFTTORKAD SKINKA OCH KRONÄRTSKOCKSMAJONNÄS

Det finns färdigkokta kronärtskocksbottnar på konservburk som passar alldeles utmärkt att använda till majonnäsen.

(10 personer)
1 bake off baguette
olivolja
havssalt
Kronärtskocksmajonnäs:
4–5 kronärtskocksbottnar, kokta
1 äggula
2 tsk citronsaft
1/2 dl olivolja
1/4 dl neutral rapsolja
salt och peppar
Till servering:
20–30 skivor lufttorkad skinka beroende på storlek, använd gärna serrano- eller parmaskinka
1 salladslök, finskuren

Annons

Beredning: Skär baguetten i tunna skivor och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Ringla över olivolja och strö över havssalt. Ställ in i 175° varm ugn och rosta bröden knapriga. Låt svalna.

Mixa kronärtskocksbottnarna med äggula och citronsaft. Tillsätt oljan i en tunn stråle och mixa till en helt slät crème. Smaka av med salt och peppar, ev också lite citronsaft.

Lägg en liten klick kronärtskocksmajonnäs på varje crostini. Dela skinkan i minder bitar och fördela på bröden. Toppa med lite mer kronärtskocksmajonnäs och salladslök.

COMTÉ MED KVITTENMARMELAD

Världen enklaste och godaste tilltugg. Det viktigaste är att du tar fram osten i god tid innan gästerna kommer så att den goda smaken kommer fram ordentligt. Jag har använt mig av Tareq Taylors recept på kvittenmarmelad. Supergott. Tyvärr kan det vara svårt att hitta kvitten men man brukar kunna hitta färdigkokt marmelad i välsorterade livsmedelsbutiker och ostaffärer.

Annons

(10 port)
ca 250 g comté, fransk hårdost
4 timjankvistar
Kvittenmarmelad:
1 kg kvitten
5 dl vatten
saft av 1 citron
strösocker – efter fruktmassans vikt

Beredning: Tvätta frukterna noga och dela varje frukt i 8 bitar. Lägg ner fruktbitarna i en vid tjockbottnad kastrull. Häll på vatten och citronsaft och låt koka under lock i ca 1 tim.

Mixa fruktmassan slät och pressa den sedan genom en finmaskig sil. Väg fruktmassan och tillsätt lika mycket socker som fruktmassan väger. Koka på svag värme i ca 45 min. Passa noga, det bränner lätt vid om det blir för hett.

Klä en avlång brödform med plastfolie och häll upp marmeladen. Låt stelna i rumstemperatur. Marmeladen håller i upp till ett år om den förvaras väl försluten i kylen.

Före serveringen: Skär upp osten i bitar och lägg en bit kvittenmarmelad ovanpå. Toppa med timjanblad.

Annons