Smarrig paj med räkor.

Smarrig paj med räkor.

LÄS MER: Grundrecept på pajdeg

FRASIG RÄKPAJ

(4–6 personer)
1 rulle färsk smördeg, brukar ­finnas i kyldisken

100 g philadelphiaost

1 dl crème fraiche

salt och peppar

Fyllning:
200 g skalade räkor

1/2 rödlök

2 mogna avokador

2 msk riven pepparrot

5 minitomater

75 g färska champinjoner

50 g löjrom eller stenbitsrom

dillvippor

crème fraiche

nymalen svartpeppar

Beredning: Klä en smord pajform med smördegen, låt stå i frysen i ca 10 min. Blanda philadelphiaost med crème fraiche, salta och peppra. Bred ut blandningen i pajskalet. Ställ in i 175° varm ugn och grädda tills paj­skalet har fått lite färg, 15–20 min.

Fyll pajskalet med räkor, tunt skuren lök, avokado i mindre bitar, riven pepparrot, tomatklyftor och skivade champinjoner. Garnera med rom, dillvippor och några små klickar crème fraiche. Ta ett par tag med svart­peppar­kvarnen över. Servera.

Först publicerat i Femina nummer 1 2012. Av JAN-ERIK HAGBOHM. Foto PETER KAM.

SUGEN PÅ MER PAJ? HÄR ÄR VÅRA GODASTE RECEPT:
Medelhavspaj med ­fikonsallad
Rotfruktspaj
Köttfärspaj med fänkålscrudité
Laxpaj med potatis & tomatsallad

RECEPT PÅ SÖTA PAJER:
Äppelpaj med vispgrädde
Äppelkaka med toscatäcke

Mer läsning

Femina