GRUNDRECEPT PÅ PAJDEG

(4–6 personer)
3 dl vetemjöl

125 g smör

3 msk iskallt vatten

Beredning: Blanda snabbt ihop ingredienserna (för hand eller i en matberedare) och kavla ut degen tunt. Klä en smord pajform med degen och skär bort överflödet. Nagga botten med en gaffel och ställ in formen i frysen ca 20 min. Ta ut pajformen och ställ in den direkt i 200° varm ugn och förgrädda pajskalet i 5–7 min. Gör man så här halkar kanterna inte ner så mycket.

LITE MAGRARE

En lite lättare variant på pajdeg.

(4–6 personer)
3 dl vetemjöl

75 g smör

3/4 dl mager kesella

TIPS!

Pröva att blanda ner olika smaksättningar i degen, till exempel: finhackade örtkryddor, rivet citronskal, torkad och smulad ­chili, curry

SUGEN PÅ MER PAJ? HÄR ÄR VÅRA GODASTE RECEPT:
Medelhavspaj med ­fikonsallad
Rotfruktspaj
Laxpaj med potatis & tomatsallad
Frasig räkpaj

RECEPT PÅ SÖTA PAJER:
Äppelpaj med vispgrädde
Äppelkaka med toscatäcke

Av JAN-ERIK HAGBOHM. Foto COLOURBOX.

Mer läsning

Femina