rotfruktspaj

LÄS MER: Grundrecept på pajdeg

ROTFRUKTER I FRASIGT SKAL

(4–6 personer)
1 sats pajdeg
2 rödbetor
1 sötpotatis
3 potatisar
2 morötter
75 g rotselleri
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja till stekning
salt och peppar
ca 1 dl crème fraiche
1 tsk rivet citronskal

Till servering: sallad med varmrökt sidfläsk

Beredning: Förbered pajskalet enligt grundreceptet. Koka rödbetorna ­mjuka i vatten. Skala sedan alla rotfrukter, även rödbetorna, och skär i tunna, tändsticksstora strimlor. Skala och skiva lök och vitlök supertunt.

Fräs rotfrukterna mjuka i olja. Salta och peppra. Vänd ner lök och vitlök mot slutet. Dra bort från värmen och låt svalna lite. Blanda ner crème fraiche och citronskal.

Lägg över allt i det förgräddade pajskalet och tryck till med en stekspade. Ställ in i 175° varm ugn och grädda i ca 45 min. Låt svalna något och servera tillsammans med salladen.

SALLAD MED SIDFLÄSK

175 g haricots verts

100 g varmrökt sidfläsk

1/2 rödlök

2 plommontomater

ca 2 msk olivolja

ca 1 msk balsamvinäger

salt och svartpeppar

Beredning: Koka haricots verts i lättsaltat vatten i ca 4 min. Tärna fläsket och knaperstek det i varm stekpanna. Blanda haricots verts med sidfläsk, tunt skuren lök, tomatklyftor, olivolja och balsamvinäger. Toppa med en nypa salt och grovmalen svartpeppar.

SUGEN PÅ MER PAJ? HÄR ÄR VÅRA GODASTE RECEPT:
Medelhavspaj med ­fikonsallad
Laxpaj med potatis & tomatsallad
Frasig räkpaj

RECEPT PÅ SÖTA PAJER:
Äppelpaj med vispgrädde
Äppelkaka med toscatäcke

Av JAN-ERIK HAGBOHM. Foto PETER KAM.

Mer läsning

Femina