plockmat av lax

plockmat av lax

(ca 10 munsbitar)
200 g lax i hel bit, tinad som varit fryst i minst 2 dygn

1/2 tsk salt

1 tsk strösocker

grovmalen svartpeppar

100 g kallrökt lax i tunna skivor

1 gurka

75 g philadelphiaost

1 msk wasabipasta, finns i hyllan med asiatiska livsmedel

1–2 msk crème fraiche

ev några blad färsk koriander

Beredning: Skär laxen i små muns­bitar. Strö på salt, socker och svartpeppar. Täck med plastfolie och låt stå i någon tim. Skär den kallrökta laxen i munsbitar. Skala, dela och kärna ur gurkan och skär i ”laxstora” bitar. Blanda ost och wasabipasta med crème fraiche. Fördela röran på gurkan och toppa med den rökta och den rimmade laxen. Garnera ev med lite hackad koriander.

Först publicerat i Femina nummer 2 2012. Av JAN-ERIK HAGBOHM Foto PETER KAM.