(4 personer)
50 g pepparkakor

25 g smör

3 ägg

1½ dl florsocker

3 dl grädde

1 dl rårörda lingon

Till servering:
färska lingon – finns i frysdisken

Beredning:

Stöt pepparkakorna till smulor eller kör i en matberedare. Blanda pepparkakssmulorna med smält smör och fördela i botten på en form med löstagbar kant. Vispa äggulorna med siktat florsocker poröst. Vispa grädden. Diska vispen och vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda ner grädde och äggvitevisp i äggule­smeten, tillsätt lingonen och rör om. Häll smeten i formen och frys i 5–6 tim. Ta fram formen ur frysen 30 min före serveringen och låt stå i kylen. Stjälp upp parfaiten och servera med färska lingon. Tips! Är tiden knapp går det bra att ersätta parfaiten med halvtinad vaniljglass som blandats med rårörda lingon och sedan fått frysa in igen.

Av Jan-Erik Hagbohm

Foto Tine Guth Linse