Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Titta in i Margareta Hallins badrumsskåp Vintips till höstmiddagen Härliga spahotell att besöka Intervju med Matilda Boza från TV4 Livsberättelser Så bär programledarna säsongens trendfärg Feminas historia

Marinerad lax med blomkålsmos

18 sep, 2014
AvFemina
Marinerad lax med blomkålsmos
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Marinerad lax med blomkålsmos

(4 personer)

600 g lax i bitar

Marinad:

1/2 dl japansk soja

2 tsk riven färsk ingefära

1 vitlöksklyfta, pressad

1/2 dl olivolja

saft av 1/2 lime

salt och peppar

Mos:

500 g potatis av mjölig sort

300 g blomkål i mindre buketter

ca 1 dl grädde

75 g smör

salt och vitpeppar

Friterade örter:

1 dl rapsolja

ca 20 färska salviablad

ungefär lika mycket ­bladpersilja

Till servering:

nykokta rödbetor

ev lite olivolja

Beredning: Vispa ingredienserna till marinaden på en tallrik. Lägg laxen på tallriken. Marinera i ca 1 tim, vänd på laxen då och då.

Koka potatisen och blomkålen mjuk, var för sig i lättsaltat vatten. Koka upp grädden med smöret. Mosa blomkål och potatis med en potatisstöt, eller kör med stavmixer eller elvisp, och blanda ner smör och grädde lite i taget till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Hetta upp rapsoljan i en liten kastrull, ca 180°. Lägg i örterna och fritera tills de är genomskinliga och krispiga.

Stek laxen i grillpanna eller på grillen, 2–3 min på var sida. Servera tillsammans med moset, örterna och nykokta rödbetor. Ringla ev lite olivolja över moset.

Av JAN-ERIK HAGBOHM

Foto TINE GUTH LINSE

Annons