Marinerad lax med blomkålsmos

Marinerad lax med blomkålsmos

(4 personer)

600 g lax i bitar

Marinad:

1/2 dl japansk soja

2 tsk riven färsk ingefära

1 vitlöksklyfta, pressad

1/2 dl olivolja

saft av 1/2 lime

salt och peppar

Mos:

500 g potatis av mjölig sort

300 g blomkål i mindre buketter

ca 1 dl grädde

75 g smör

salt och vitpeppar

Friterade örter:

1 dl rapsolja

ca 20 färska salviablad

ungefär lika mycket ­bladpersilja

Till servering:

nykokta rödbetor

ev lite olivolja

Beredning: Vispa ingredienserna till marinaden på en tallrik. Lägg laxen på tallriken. Marinera i ca 1 tim, vänd på laxen då och då.

Koka potatisen och blomkålen mjuk, var för sig i lättsaltat vatten. Koka upp grädden med smöret. Mosa blomkål och potatis med en potatisstöt, eller kör med stavmixer eller elvisp, och blanda ner smör och grädde lite i taget till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Hetta upp rapsoljan i en liten kastrull, ca 180°. Lägg i örterna och fritera tills de är genomskinliga och krispiga.

Stek laxen i grillpanna eller på grillen, 2–3 min på var sida. Servera tillsammans med moset, örterna och nykokta rödbetor. Ringla ev lite olivolja över moset.

Av JAN-ERIK HAGBOHM

Foto TINE GUTH LINSE