Stora misstaget som många gör med färskpotatisen: ”Det viktigaste”
– Det är det viktigaste.
Sill, rökt lax, västerbottenpaj och jordgubbstårta Listan på klassiska midsommarrätter kan göras lång, men det finns en sak som enligt många är viktigare än alla – färskpotatis.
Att tillaga färskpotatis är väl inte så komplicerat – eller?
Enligt kocken Stefan Ekengren finns det ett vanligt misstag som många gör.
– De flesta lägger ner färskpotatis i kallt vatten, som man brukar göra när man vanligtvis kokar potatis. Men färskpotatis ska sänkas ner i kokande vatten, säger Stefan Ekengren till SVT.
Risken är annars att potatisen inte smakar så bra som man vill.
– Risken när man kokar från kallt är att den blir färdig för snabbt på utsidan, och så är den för hård i mitten och blir mosig.
Så får du till perfekt färskpotatis
Stefan Ekengren är inte bara kock, han är också potatisexpert och har flera andra tips på hur du får till den perfekta färskpotatisen till midsommar.
För det första ska man välja så små potatisar som möjligt, i ungefär samma storlek för att de ska bli klara samtidigt.
Innan potatisarna läggs ner i kokande vatten är bra att skrubba dem lite lätt med en ren disksvamp, eller liknande hjälpmedel. Detta för att potatisarna ska få lite yta och absorbera salt.
Vattnet i kastrullen ska bara sjuda lite lätt, och inte stormkoka.
– Det ska bara precis bubbla, då tillagas den perfekt tycker ja. Om den stormkokar finns en risk att den kokar sönder, trots att man har gjort rätt.
För att få lite extra smak på potatisen kan man också lägga ner ett par dillstjälkar.