Olivoljans status har onekligen förändrats över åren. På 60-talet var det en produkt vi köpte på Apoteket, nu finns den i flera varianter i varje livsmedelsbutik. Vi använder den även i skönhetsprodukter då oljan anses välgörande för både gom och hud – jungfruolivolja är naturligt rik på enkelomättat fett som anses bra för blodfetterna och hjärt- och kärlhälsan och dessutom är en bra källa till E-vitamin.

Men användningen av olivolja i mat är rätt ensidig. Vi använder den framför allt till salldsdressingar eller att doppa ett gott bröd i. Men idag släpper Zeta en ny produkt som helt klart breddar användningsområdet. Genom att addera sheasmör, salt och vatten får oljan en krämigare konsistens och fungerar som ett smör till din macka. BreOliv är alltså ett veganskt alternativ till smörgåsen, utan några konstigheter.

Artikeln publicerades först på MåBra.

Läs även:

Nyttig vegansk dessert-parfait – på bara 3 ingredienser!

6 saker du trodde var veganska som ofta inte är det

God och nyttig chokladpudding utan mjölk