pulled oats

Pulled oats består av havre, bondbönor och gula ärtor och är en finsk innovation som Reetta Kivelä, doktor i livsmedelskunskap vid Helsingfors universitet, har tagit fram.

– Jag har under många år forskat på just havre, och det här är tveklöst min största framgång som forskare. Pulled oats har både högre proteinhalt än kyckling och lägre miljöpåverkan än exempelvis tofu, säger hon.

Läs även 6 bra anledningar att välja vego istället för kött

Gustav Johansson driver en av Sveriges största vegetariska matbloggar, Jävligt gott, och har lagat några rätter med produkten.

Hur skulle du beskriva smaken?

– Alltså, grundprodukten är väldigt neutral i smaken och kräver en hel del kryddor. Jag testade att göra renskav och det fungerade faktiskt asbra. Då kryddade jag med lite enbär, timjan och svartvinbärsgelé, säger han.

Hur står sig pulled oats jämfört med andra veganska proteinprodukter?

– Det står sig jävligt bra om man ser till protein, råvaror och pris. Men som med alla dessa produkter så är de väldigt olika varandra. Pulled oats är säkert jättebra till vissa saker, som tacofärs, köttbullar eller köttfärssås, men i andra fall kanske oumph, som är lite mer likt kyckling, fungerar bättre.

– Men på pappret är den här produkten helt galen, det är typ i klass med tonfisk rent proteinmässigt. Träningsmat deluxe!

Pulled oats kommer från och med den 11 september att finnas till försäljning i tre olika smaker: nude (mild och neutral smak), tomat (med paprika och persilja) och ingefära (med lime och koriander). En förpackning rymmer 250 gram vilket räcker till 2 till 3 vuxna, och den kommer att kosta 45 kronor. De olika smakerna kan komma att variera beroende på säsong.

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

Läs även Gröna recept för fredagsmyset – 5 vegetariska burgare