BRÖD MED HONUNG

(1 stort bröd)

3½ dl vatten

1½ dl surdeg, köp färdig eller se recept här nedan

300 g dinkelmjöl, fullkorn (knappt

5½ dl)

350 g vetemjöl (knappt 6 dl)

15 g salt (ca 1 msk)

1 msk flytande honung

en skvätt matolja

BEREDNING:

1. Blanda vatten och surdeg i en skål. Tillsätt mjöl, salt och honung. Arbeta degen smidig. Lägg över i en stor oljad bunke och låt jäsa övertäckt i 3 tim.

2. Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Forma till ett avlångt bröd med smala ändar. Lägg över på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa i ytterligare 1 tim.

3. Värm ugnen till 220°. Skär en liten skåra i brödet och ställ sedan in det i den varma ugnen. Grädda i ca 35 min, pröva med sticka. Låt svalna på galler.

SURDEG

150 g vetemjöl (2½ dl)

1 tsk salt

25 g jäst

11/2 dl mjölk

1½ dl naturell yoghurt

BEREDNING:

Rör ingredienserna i en skål. Täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur i 2 dygn.

RECEPT & FOTO ALL OVER PRESS

Detta recept publicerades först i Femina nr 13/2018.