GRÖNKÅLSSALLAD

(4 portioner)

ca 350 g grönkål

ca 500 g brysselkål

olivolja till stekning

1 apelsin

ca 50 g pinjenötter

1 granatäpple

BEREDNING:

1. Repa grönkålen från stammen, skölj sedan i kallt vatten och torka i salladsslunga.

2. Dela brysselkålen och stek dem på båda sidor i lite olja i en panna tills de mjuknar. Låt dem få lite färg utan att bli brända.

3. Skala apelsinen och ta bort även det vita. Skär ut skinnfria klyftor med en vass kniv, se tipset nedan.

4. Rosta pinjenötterna i en torr varm panna tills de får lite färg, men se upp så att de inte blirbrända!

5. Dela granatäpplet och kärna ur det genom att slå hårt med en träslev på skalet så att kärnorna lossnar och faller ner i en bunke.

6. Lägg upp grönkålen i botten på en skål. Fördela brysselkålen över grönkålen och lägg ut apelsinklyftorna.

7. Toppa med pinjenötter och granatäppelkärnor.

Om du vill att grönkålen ska bli lite mjukare så lägger du den i en bunke och häller över ungefär

1 msk olivolja. Krama sedan grönkålen med fingrarna tills den mjuknar.

Tips!

För att få fina apelsinfiléer så gör du så här:

Håll den skalade apelsinen i ena handen. Skär med en vass kniv tätt intill klyftornas tunna mellanväggar så att du får fina så kallade filéer.

RECEPT: JENNY WARSÉN

FOTO: ULRIKA POUSETTE

Ur kokboken Jennys Jul (Bonnierfakta)

Läs även: 
Gör egen inlagd sill till jul – här är 7 enkla recept

Griljerad julskinka