RECEPT: HEMGJORD PASTA

(4 personer)

300 g durumvetemjöl

200 g italienskt vetemjöl, tipo 00, brukar finnas i välsorterade livsmedelsbutiker

5 ägg

lite olivolja

extra durummjöl till utbakningen

BEREDNING:

1. Blanda mjölsorterna i en bunke. Häll ut mjölet på ett bakbord och samla ihop mjölet till en hög. Gör en grop i mitten. Knäck 1 ägg i gropen och arbeta in det i mjölet med hjälp av en gaffel. Upprepa med resten av äggen och arbeta samman väl till en deg.

2. Droppa lite olivolja över och lägg degen i plastfolie. Låt vila svalt i 30 min.

3. Dela degen i 2–3 delar och rulla ut varje del till en platta som du kan köra genom pastamaskinen, eller kavla ut degen. Tillsätt mer mjöl så att degen inte fastnar på bakbordet eller i maskinen, men passa så att det inte blir för mycket och degen blir torr.

4. Skär pastadegen i önskad form. Förvara degen kallt om den inte ska kokas på stört.

När pastan är klar är det bara att servera tillsammans med goda såser, toppings och tillbehör – testa till exempel något av följande recept:

Pasta med svamp, mozzarella och brynt salviasmör

Pasta carbonara – det riktiga receptet

8 enkla och goda pastarecept

Pasta med tomat och salsiccia

RECEPT & FOTO ALL OVER PRESS/IBL