(10–12 personer)
100 g torkade fikon
3–4 msk konjak
200 g smör, rumsvarmt
2 dl brun farin
4 ägg
1 dl russin
1/2 dl torkade tranbär
1 dl torkade aprikoser
75 g mörk choklad
1/2 tsk malen kryddnejlika
1 msk malen kanel
1 tsk malen ingefära
rivet skal av 1 citron
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

KRISTYR

2 dl florsocker
1/2–3/4 äggvita
1–2 droppar citronsaft

TILL GARNERING:

ev några torkade tranbär

BEREDNING:

Hacka fikonen och lägg dem i en skål. Häll på konjaken. Rör smör och brun farin fluffigt. Blanda ner äggen ett i taget. Vänd ner russin, tranbär, hackade aprikoser och hackad choklad. Rör ner kryddor och citronskal. Blanda vetemjöl med bakpulver och vänd ner det i smeten tillsammans med fikon och konjak.

Häll smeten i smord och bröad form. Ställ in i nedre delen av 150° varm ugn och grädda i 75–90 min, pröva med sticka. Låt kakan svalna.

Stjälp upp kakan på ett fat. Blanda ingredienserna till kristyren, den får inte bli för hård utan ska vara lite rinnig, och häll den över kakan. Garnera ev med lite torkade tranbär.

 

AV JAN-ERIK HAGBOHM

FOTO PETER KAM