Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Recept: kaka med björnbärsglass

16 aug, 2019 
AvFemina
Till den här glassen behöver du ingen glassmaskin och smeten ska vare sig kokas eller röras. Vill man, går det utmärkt att byta ut den mörka chokladen mot vit choklad.
Annons

KAKA MED BJÖRNBÄRSGLASS

(10 personer)

COOKIES:

150 g vetemjöl

200 g strösocker

50 g kakaopulver, rent

1 tsk vaniljsocker

½ tsk bikarbonat

½ tsk bakpulver

¼ tsk salt

140 g rumsvarmt smör

1 ägg

BJÖRNBÄRSGLASS:

½ vaniljstång

1 burk sötad kondenserad mjölk à 397 g

5 dl vispgrädde

100 g mörk choklad, hackad

BJÖRNBÄRSPURÉ:

200 g björnbär

1½ msk florsocker

2 msk färskpressad citronsaft

BEREDNING:

1. Värm ugnen till 175° med varmluften på (ca 200° utan).

2. Blanda mjöl, socker, kakao, vaniljsocker, bikarbonat, bakpulver och salt i en skål. Tillsätt smöret och vispa samman med en elvisp med degkrokar. Tillsätt ägg och vispa till en slät deg.

3. Forma degen till 20 runda kulor (ca 2 tsk deg till varje kula) och fördela dem på 2 bakpappersklädda plåtar. Lämna utrymme mellan varje så att de inte flyter ihop. Ställ in i den varma ugnen och grädda 12–15 min. Ta ut och låt svalna helt på galler.

4. Dela vaniljstången till glassen och skrapa ur fröna. Vispa kondenserad mjölk, vaniljfrön och grädde i en skål luftigt med elvisp. Vänd ner den ­hackade chokladen.

Annons

5. Kör björnbären till puré med en ­stavmixer. Pressa massan genom en sil. Blanda ner florsocker och citronsaft i den kärnfria purén.

6. Häll hälften av glassen i en form, droppa hälften av björnbärspurén över. Fördela resten av glassen över och toppa med resterande björnbärspuré. Ta ett grillspett i trä, eller liknande, och kör runt lite försiktigt så det blir ett ­mönster. Ställ in i frysen och låt stå i minst 8 tim.

7. Ta ut glassen ca 5 min före serveringen. Lägg en glasskula mellan två cookies. Servera genast eller lägg ­tillbaka glasskakorna i frysen och servera lite senare.

RECEPT & FOTO: All Over Press

Annons