KAKA MED BJÖRNBÄRSGLASS

(10 personer)

COOKIES:

150 g vetemjöl

200 g strösocker

50 g kakaopulver, rent

1 tsk vaniljsocker

½ tsk bikarbonat

½ tsk bakpulver

¼ tsk salt

140 g rumsvarmt smör

1 ägg

BJÖRNBÄRSGLASS:

½ vaniljstång

1 burk sötad kondenserad mjölk à 397 g

5 dl vispgrädde

100 g mörk choklad, hackad

BJÖRNBÄRSPURÉ:

200 g björnbär

1½ msk florsocker

2 msk färskpressad citronsaft

BEREDNING:

1. Värm ugnen till 175° med varmluften på (ca 200° utan).

2. Blanda mjöl, socker, kakao, vaniljsocker, bikarbonat, bakpulver och salt i en skål. Tillsätt smöret och vispa samman med en elvisp med degkrokar. Tillsätt ägg och vispa till en slät deg.

3. Forma degen till 20 runda kulor (ca 2 tsk deg till varje kula) och fördela dem på 2 bakpappersklädda plåtar. Lämna utrymme mellan varje så att de inte flyter ihop. Ställ in i den varma ugnen och grädda 12–15 min. Ta ut och låt svalna helt på galler.

4. Dela vaniljstången till glassen och skrapa ur fröna. Vispa kondenserad mjölk, vaniljfrön och grädde i en skål luftigt med elvisp. Vänd ner den ­hackade chokladen.

5. Kör björnbären till puré med en ­stavmixer. Pressa massan genom en sil. Blanda ner florsocker och citronsaft i den kärnfria purén.

6. Häll hälften av glassen i en form, droppa hälften av björnbärspurén över. Fördela resten av glassen över och toppa med resterande björnbärspuré. Ta ett grillspett i trä, eller liknande, och kör runt lite försiktigt så det blir ett ­mönster. Ställ in i frysen och låt stå i minst 8 tim.

7. Ta ut glassen ca 5 min före serveringen. Lägg en glasskula mellan två cookies. Servera genast eller lägg ­tillbaka glasskakorna i frysen och servera lite senare.

RECEPT & FOTO: All Over Press

Läs även:
Syltkakor med vallmo och citron

Recept: Saftig morotskaka med krämig glasyr

Mer läsning

Femina