CHICKEN & CHIPS

(4 personer)

4 kycklingfiléer av bröst eller lår

1 ägg

saft av 1/2 citron

1/2 tsk mycket finhackad rosmarin

700 g stor potatis (ev bakpotatis)

2 dl rapsolja

2 dl panko

salt och peppar

Tips!

Väljer du lårfilé – ett utmärkt val om man gillar saftigare kött – så putsa bort eventuellt fett och senor. Dela sedan varje lårfilé i två delar, inte i tre som när du använder bröstfilé.

MAJONNÄS:

2 äggulor

2 tsk dijonsenap

1 knivsudd kajennpeppar

2 dl rapsolja

1 msk vitvinsvinäger

salt och peppar

TILL SERVERING:

citron i klyftor

sallad

BEREDNING:

1. Vispa ägget med citronsaft och rosmarin.

2. Dela filéerna i 3 delar på längden och lägg ner i äggvispet. Skala och skär potatisen stavar, lägg stavarna i en skål med kallt vatten.

3. Gör majonnäsen: Rör äggulor med senap och kajennpeppar i en skål. Tillsätt oljan droppvis under ständig omrörning. Smaka av med vinäger, salt och peppar.

4. Plocka upp potatisen ur vattnet och klappa den torr i en handduk. Hetta upp oljan till ca 160° och fritera potatisen tills den får en fin färg. Lägg över på hushållspapper och håll potatisen varm.

5. Vänd filéerna i pankon och stek dem sedan gyllenbruna i oljan. Krydda med salt och peppar.

6. Servera potatisen med filéerna, citron klyftor och majonnäsen. En fräsch krispig grön sallad är gott till.

Detta recept publicerades först i Femina nr 06/2018. 

Läs även: Recept: Thaikyckling med cashewnötter