SOMMARTÅRTA

(8–10 bitar)

ca 4 rabarberstjälkar

5 ägg

2 dl strösocker

1 dl florsocker

150 g mandelmassa

1 msk vaniljsocker

4 dl vetemjöl

75 g smält smör

1/2 dl pärlsocker

2 dl grädde

färska sommarfrukter och bär

TILL GARNERING:

ev ätliga blommor och citronmeliss

BEREDNING:

1. Värm ugnen till 175°.

2. Dra av det yttersta skalet från rabarberna. Skär rabarberna i 2 cm bitar.

3. Vispa ägg, socker och florsocker till ett poröst skum. Tillsätt riven mandelmassa och vaniljsocker. Blanda väl. Rör ner vetemjölet.

4. Häll smeten i en smord och bröad form med avtagbar kant, ca 23 cm i Ø. Stick ner rabarberbitarna i smeten och pensla rikligt med det smälta smöret.

5. Fördela pärlsockret över och ställ in i den varma ugnen. Grädda i ca 40 min, pröva med sticka.

6. Låt kakan svalna.

7. Lägg upp den helt avsvalnade tårtbottnen på ett uppläggningsfat och bred vispad grädde över.

8. Toppa med ett rejält lager frukt och bär.

9. Garnera gärna med ätliga blommor och citronmeliss.

AV: JAN-ERIK HAGBOHM

FOTO: HELÉNE LINSJÖ

Från Femina nr 06/2017