recept med lax

LAX MED GRÖNSAKER I CURRYSÅS (25 MIN)

(4 personer)

ca 600 g lax i 4 bitar

salt och peppar

6 g torkade trattkantareller

10 cm purjolök

1 morot

3 vitlöksklyftor

1/2 fänkålshuvud

1 röd chilifrukt

rapsolja till stekning

4 dl fiskbuljong

1–2 tsk röd currypasta

saft av 1/2 lime

TILL GARNERING:

krasse

limeklyftor

BEREDNING:

1. Krydda laxen runt om med salt och peppar.

2. Lägg trattkantarellerna i lite vatten.

3. Strimla ansad purjo och skalad morot fint. Finhacka vitlöken. Skär fänkål och chili tunt.

4. Hetta upp lite rapsolja i en stekpanna och stek laxen gyllenbrun runt om. Ta upp laxen och håll den varm.

5. Lägg grönsakerna och avrunnen svamp i pannan och fräs under omrörning i några minuter. Salta och peppra. Ta upp grönsakerna och håll dem varma.

6. Koka ur pannan med buljong, röd currypasta och limesaft. Koka tills hälften återstår. Smaka av.

7. Servera laxen tillsammans med grönsakerna och skyn. Garnera med krasse, det ser fint ut och smakar gott till.

Fler goda recept med lax:

Våra bästa recept med lax

Lax med blomkålssallad

Lax i ugn med sweet chili

Fisktacos – pulled lax och mangosalsa med avokado

AV JAN-ERIK HAGBOHM

FOTO PETER KAM