chokladtårta med björnbär

CHOKLADTÅRTA MED BJÖRNBÄR

CHOKLADMÖRDEG:

100 g mjukt smör

1 dl florsocker

2½ msk kakao

frön från ½ vaniljstång

1 knivsudd salt

1 ägg

½ dl mandelmjöl

175 g, ca 3 dl, vetemjöl

CHOKLADKRÄM:

2 gelatinblad

250 g mörk choklad, 70 %

3½ dl vispgrädde

25 g, ca 1½ msk, flytande honung

1 knivsudd salt

TILL SERVERING:

200 g frysta eller färska björnbär

2½ dl vispgrädde

recept på chokladtårta

Tips! Vill du byta ut björnbären passar det bra med både blåbär och hallon – ta det du gillar bäst.

BEREDNING:

1. Rör smör, florsocker, kakao, vaniljfrön och salt. Rör i ägget. Tillsätt allt mjöl. Rör snabbt ihop degen, rulla in den i plastfolie, lägg i kylen i 30 min.

2. Kavla ut degen och klä en smord form med löstagbar botten, 20 cm i Ø. Låt vila 1 tim i frys.

3. Grädda direkt i 190° i ca 25 min. Låt svalna.

4. Chokladkräm: Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 min. Hacka chokladen, smält den i en skål över vattenbad.

5. Värm grädde och honung i en kastrull till kokpunkten. Dra kastrullen från värmen. Krama ur gelatinet, smält det i grädden under omrörning. Häll blandningen över chokladen, lite i taget. Rör med kraftiga tag till en blank chokladmassa. Krydda med lite salt. Häll krämen i den avsvalnade bottnen. Ställ svalt i minst 3 tim.

6. Garnera med björnbär, servera med lättvispad grädde. Chokladtårtan går utmärkt att göra en dag i förväg. Förvara den i kyl fram till servering.

Fler läckra desserter:

Recept: Mandelkaka med mojitokräm

Hallonparfait med rostade pecannötter

Kaka med björnbärsglass

Plommonkaka med mandelmassa

Pavlova med röda bär

AV SANDRA PALMQVIST, CAMILLA BIESBJERG MARKUSSEN

FOTO OLOF ABRAHAMSSON, CHRISTINA UHLIN, BETINA HASTOFT

Utvald läsning

Femina