chokladtårta med björnbär

CHOKLADTÅRTA MED BJÖRNBÄR

CHOKLADMÖRDEG:

100 g mjukt smör

1 dl florsocker

2½ msk kakao

frön från ½ vaniljstång

1 knivsudd salt

1 ägg

½ dl mandelmjöl

175 g, ca 3 dl, vetemjöl

CHOKLADKRÄM:

2 gelatinblad

250 g mörk choklad, 70 %

3½ dl vispgrädde

25 g, ca 1½ msk, flytande honung

1 knivsudd salt

TILL SERVERING:

200 g frysta eller färska björnbär

2½ dl vispgrädde

recept på chokladtårta

Tips! Vill du byta ut björnbären passar det bra med både blåbär och hallon – ta det du gillar bäst.

BEREDNING:

1. Rör smör, florsocker, kakao, vaniljfrön och salt. Rör i ägget. Tillsätt allt mjöl. Rör snabbt ihop degen, rulla in den i plastfolie, lägg i kylen i 30 min.

2. Kavla ut degen och klä en smord form med löstagbar botten, 20 cm i Ø. Låt vila 1 tim i frys.

3. Grädda direkt i 190° i ca 25 min. Låt svalna.

4. Chokladkräm: Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 min. Hacka chokladen, smält den i en skål över vattenbad.

5. Värm grädde och honung i en kastrull till kokpunkten. Dra kastrullen från värmen. Krama ur gelatinet, smält det i grädden under omrörning. Häll blandningen över chokladen, lite i taget. Rör med kraftiga tag till en blank chokladmassa. Krydda med lite salt. Häll krämen i den avsvalnade bottnen. Ställ svalt i minst 3 tim.

6. Garnera med björnbär, servera med lättvispad grädde. Chokladtårtan går utmärkt att göra en dag i förväg. Förvara den i kyl fram till servering.

Fler läckra desserter:

Recept: Mandelkaka med mojitokräm

Hallonparfait med rostade pecannötter

Kaka med björnbärsglass

Plommonkaka med mandelmassa

Pavlova med röda bär

AV SANDRA PALMQVIST, CAMILLA BIESBJERG MARKUSSEN

FOTO OLOF ABRAHAMSSON, CHRISTINA UHLIN, BETINA HASTOFT