efterrätt med hallon parfait

HALLONPARFAIT

(6 personer)

450 g hallon (frysta går bra)

150 g strösocker

2 msk citronsaft

1 vaniljstång

50 g florsocker

4 äggulor

4½ dl vispgrädde

HALLONPURÉ:

125 g hallon

1 msk florsocker

1 msk citronsaft

ROSTADE PEKANNÖTTER:

100 g pekannötter

2 msk lönnsirap

¼ tsk flingsalt

TILL SERVERING:

2 dl vispgrädde

1 tsk vaniljsocker

100 g färska hallon

1½ KitKat à 41,5 g (brukar finnas bland chokladen i godishyllan)

BEREDNING:

1. Koka upp hallonen till parfaiten tillsammans med socker och citronsaft i en liten kastrull. Sänk till medelvärme och låt småkoka i 5 min.

2. Pressa massan genom en finmaskig sil så att du bara får den rena hallonsaften. Låt saften svalna i 10 min.

3. Snitta vaniljstången, skrapa ur fröna och blanda dem med florsockret.

4. Vispa äggulor och florsocker ljust och luftigt i en skål. Vispa grädden i en annan.

5. Rör ner den avsvalnade hallonsaften i äggvispet, vänd sedan försiktigt ner det i vispgrädden med hjälp av en slickepott. Häll över smeten i form. Ställ in i frysen och låt stå i minst 8 tim.

6. Mixa hallon till purén med stavmixer. Pressa massan genom en finmaskig sil. Rör ner florsocker och citronsaft i den kärnfria purén. Förvara i kylskåpet fram till serveringen.

7. Sätt ugnen på 200°.

8. Blanda pekannötter och lönnsirap i en skål. Smaka av med en aning salt. Fördela nötblandningen på en bakpappersklädd plåt. Ställ in i den varma ugnen och rosta nötterna spröda, 8–10 min. Ta ut och låt svalna. Grovhacka sedan nötterna.

9. Ta ut parfaiten ur frysen 5 min före serveringen. Vispa grädden med vaniljsockret. Varva parfait i kulor med vispad grädde, färska hallon, hallonpuré och rostade pekannötter i höga glas. Stick ner en bit KitKat-choklad i varje glas. Servera.

 

Fler läckra bärrecept:

Kaka med björnbärsglass

Pavlova med röda bär

Somrig smulpaj med krusbär

Chokladdessert med sommarens bär

 

RECEPT & FOTO ALL OVER PRESS