Madeleinekakan har nått litterär berömmelse genom Marcel Prousts romansvit På spaning efter den tid som flytt, där Madeleinekakan tillsammans med lindblomste får huvudpersonen att minnas en händelse från barndomen.

Numera kan man hitta formar till Madeleinekakor i de flesta köksbutiker. De finns både i metall och silikon.

MADELEINEKAKOR

(12–16 st)

100 g smör

130 g vetemjöl (drygt 2 dl)

130 g strösocker (ca 11/2 dl)

2 ägg

1 tsk vaniljsocker

1 knivsudd salt

1 msk färskpressad citronsaft

1 msk rivet citronskal

TILL DEKORERING:

florsocker

BEREDNING:

1. Smält smöret i en liten kastrull tills det får fin färg och nötaktig doft. Dra bort från värmen och sila.

2. Blanda mjöl och socker i en bunke.

3. Vispa i en annan bunke ägg och vaniljsocker skummigt med salt, citronsaft och rivet citronskal. Vänd sedan ner det i mjölblandningen. Tillsätt det mesta av det smälta smöret men spara lite till penslingen av formarna. Låt degen vila kallt i minst 2 tim, gärna över natten.

4. Pensla formarna med resterande smör och låt dem gärna stå i frysen några minuter.

5. Värm ugnen till 190°.

6. Fördela smeten i formarna. Ställ in i den varma ugnen och grädda i 12–14 min.

7. Låt svalna lite innan kakorna försiktigt tas ut ur formarna. Låt sedan svalna helt på galler.

Pudra kakorna med florsocker

före servering.

PSST! Missa inte våra

fina bakredskap

i vår shop!

RECEPT & FOTO: All Over Press

Detta recept publicerades först i Femina nr 05/2018. 

Läs även:
Recept: Citronkaka med chiafrön

Frozen cheesecake med bär och vit choklad

Recept: Lyxig citronmarängpaj