MAZARIN MED APRIKOSKOMPOTT

(4 personer)

80 g mandlar

125 g rörsocker (knappt 11/2 dl)

125 g smör, rumsvarmt

75 g marsipan, grovriven

2 ägg

25 g vetemjöl (knappt 1/2 dl)

GLASYR:

100 g mörk choklad

BEREDNING:

1. Värm ugnen till 160°.

2. Mal mandlarna. Vispa socker, smör och marsipan till en luftig massa. Rör ner äggen, ett i taget, och sedan de malda mandlarna. Vänd ner mjölet.

3. Fördela smeten i en smord bakform med avtagbar kant, ca 20 cm i Ø. Ställ in i den varma ugnen och grädda i 30–40 min. Låt kakan svalna.

4. Smält chokladen över vattenbad och bred sedan ut den över den helt avsvalnade kakan. Låt stelna.

Servera tillsammans med aprikoskompotten.

APRIKOSKOMPOTT

1 vaniljstång

100 g muscovadosocker (drygt 1 dl)

1 dl vatten

100 g torkade aprikoser

BEREDNING:

1. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur innanmätet och fröna. Lägg ner stång och det urskrapade i en liten kastrull tillsammans med socker och vatten. Låt koka upp så att sockret smälter.

2. Lägg ner aprikoserna i den kokande sockerblandningen. Koka i ca 3 min, lagen ska bli som sirap. Låt svalna lite och servera tillsammans med kakan.

RECEPT & FOTO ALL OVER PRESS

Detta recept publicerades först i Femina nr 04/2018

Läs även:
Recept: Färsspett med asiatisk sallad

Läcker sommartårta med mandelbotten