Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så enkelt rengör du fläkten och diskmaskinen

21 maj, 2021 
Så rengör du fläkten och diskmaskinen
Fett i fläkten och kalk i diskmaskinen är inte bara ofräscht, det kan vara direkt brandfarligt. Här förklarar vi steg för steg hur du enkelt rengör fläktfiltret, byter kolfilter och rengör din diskmaskin.
Annons
Fem misstag du bör undvika - när du fyller diskmaskinenBrand logo
Fem misstag du bör undvika - när du fyller diskmaskinen

Varje år sker cirka 6 000 larm och räddningsinsatser på grund av bränder i bostäder. Den vanligaste orsaken till bränderna är området runt spisen, ugnen och fläkten. Därför är det extra viktigt att hålla dessa vitvaror rena från smuts och fett.

Generellt ska en köksfläkt rengöras en gång per kvartal, men minst en gång i halvåret. Detsamma gäller för diskmaskinen. För att hålla porslin, glas och bestick i fint skick behövs en rejäl avkalkning då och då. Här guidar vi dig genom stegen till en skinande ren fläkt och diskmaskin.

Så rengör du köksfläkten - steg för steg

Rengöra filtret i fläkten

1. Stäng av elekticiteten och ta loss fläktfiltret och/eller höljet det sitter i.

2. Om du har en diskmaskin: plocka isär delarna av fläkten, töm diskmaskinen och diska delarna i diskmaskinen.

Annons

Om du handdiskar: Fyll vasken eller en ugnsplåt med kokhett vatten och diskmedel, alternativt med bikarbonat och ättika.

3. Lägg i fläktfiltret med tillbehör i vätskan och låt verka några minuter tills du ser att det löser upp smutsen.

4. Tvätta försiktigt med en diskborste eller tandborste.

5. Låt torka helt innan du placerar tillbaka allt på sin plats i fläkten.

Så ofta ska du byta kolfiltret i fläkten

De fläktar som inte har något utsug ut i luftkanalen rengör oftast luften med hjälp av ett kolfilter. De flesta kolfilter kan inte rengöras, utan bör slängas och bytas ut när de är smutsiga eller missfärgade. Om filtret är smutsigt känns fläkten igensatt och luftkvalitén i hemmet blir sämre.

Ett kolfilter behöver vanligtvis bytas varje halvår eller år, beroende på hur mycket mat som lagas vis spisen och hur bra ventilationen i hemmet är i övrigt.

Så rengör du diskmaskinen

Rengöra diskmaskinen

Om din disk inte blir riktigt ren eller börjar lukta illa behöver den en rejäl rengöring. En diskmaskin bör i regel rengöras fyra gånger per år.

Annons

Rensa silen

Om du inte fördiskar noga innan du sätter in i diskmaskinen samlas matrester och fett i diskmaskinens sil. Den sitter oftast i botten inuti maskinen och är lätt att ta bort, tömma och diska av.

Rengör diskmaskinen med ättika

Ättika är ett bra husmodersknep för mycket. Så även till diskmaskinen! Ättikan tar bort kalk, fett, smuts och dålig lukt.

Du behöver:

  • 1 deciliter ättika
  • 1 matsked bikarbonat

Gör såhär:

Häll ättikan och bikarbonatet direkt i botten på diskmaskinen (om det inte får plats i diskmedelsfacket) och starta igång maskinen på hög värme. OBS! Maskinen måste vara tömd och tom under rengöringen.

Foto: TT Källa: TT, Bosch, Elon, Städarna.se

Annons