Olivolja och kvinna som städar
Vårstäda trädgården – så här gör du
0:58

Efter reklamen: Vårstäda trädgården – så här gör du

(0:58)

Slå på ljud

Städning behöver inte vara tråkigt och jobbigt. Vi har listat knepen som är både effektiva och riktigt plånboksvänliga. Stör ej! Storstädning pågår.

Städa ugnen snabbt

Börja med att montera isär ugnsluckan (genom att öppna upp spärrarna i luckans nedre hörn) för att också komma åt insidan av glaset. Ta bort glasskivorna, häll på bikarbonat blandat med vatten och vänta i 40 minuter. Dra sedan försiktigt en hällskrapa på glaset och skölj! Skulle det vara smuts kvar kan du dra en sockerbit på glaset. Insidan av ugnen rengör du enklast genom att skrubba bort brända matrester med en sockerbit. Spreja också ättika blandat med vatten och några droppar diskmedel för ett skinande resultat!

Rengöra ugn
brizmaker

Skinande spishäll

Du vet de där envisa fläckarna på spisen som kom på köpet när du flyttade in? Det är dags att bli kvitt dem, en gång för alla! Blöt en sockerbit (inte snabbitsocker) med lite, lite vatten och gnugga på spishällen.

Spishäll med stekpanna
Proxima Studio

Citron i diskmaskinen

Även något så rent som en diskmaskin behöver rengöras… Förutom att se till att någon gång i månaden fylla på med spolglans och diskmaskinsalt och tömma silen i botten, kan du också använda en citron. Dela och pressa citronen och sätt ena citronhalvan på en av piggarna i botten på diskmaskinen. Skinande ren och väldoftande disk!

Delad citron
Roman Samokhin

Kika in i kändisarnas extremt välorganiserade kylskåp

Hejdå kalkfläckar!

Kalkfläckar i badrummet eller smutsig kran… En blandning av tre deciliter vatten, två deciliter ättiksprit och fem droppar diskmedel kan vara lösningen på alla dina problem! Spreja, verka, skrubba och skölj. Snabbt, billigt och enkelt!

Vattenkran i badrum
Lungkit

Rengör fläkten

Spisfläkten är ett trevligt hem för fett och damm. Men kom ihåg att fett löser fett och därför är det utmärkt att rengöra ytor som spisfläkten med olivolja (babyolja funkar också). Doppa en microfiberduk i oljan och gnugga på fläkten så släpper smutsen snabbt.

Olivolja
Viktor1

Olja in trä

Och apropå olja! Olivolja är också ett utmärkt alternativ när du behöver putsa upp skärbrädor, skålar eller slevar av trä.

Träslev

Farväl kladdiga märken

Är du sugen på att återvinna gamla glasburkar eller behöver du få bort märken efter klisterlappar? Blanda en tesked bikarbonat med en tesked kokosolja och stryk över ytan. Efter 15 minuter är det bara att dra bort det gamla klistret!

Tre glasburkar utan etikett
AlenKadr

Snabbstäda mixern

Smoothien är gjord men det jobbiga är kvar… att göra rent efter röran! Häll ner vatten och en droppe diskmedel i blendern och sätt på som vanligt. Voilá – nu har du en ren blender!

10 oväntade sätt att använda ättika på

Mixer

Valnöt mot repor

Okej, inget direkt städtips, men ett riktigt life hack. Har du tråkiga repor i golvet? Ingen fara! Dra en valnöt mot repan så är repan som borttrollad (japp, det funkar på också på möbler).

Valnötter
innakreativ

Få bort hår

Envist katt- och hundhår som vägrar släppa från soffan… Ta på dig ett par diskhandskar och dra över soffan (eller mattan) så har du snabbt samlat in en stor, hårig hög.

Diskhandske

Artikelinspiration: Ekotipset

Bild: TT

Mest läst