Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så avslöjar du jordgubbsfusket!

12 jun, 2017 
AvHelena Sjögren
Jordgubbssäsongen är i full gång och många av oss vill gärna ha svenska gubbar på midsommarbordet. Här är tipsen för att avslöja jordgubbsfuskare.
Annons

Till midsommar vill många ha svenska jordgubbar. Men för ett par år sedan började det komma rapporter om fusk där utländska bär märktes om till svenska.

Sommartid väljer Jordbruksverket att göra extra många kontroller där det säljs jordgubbar. Konsumenterna ska lätt kunna ta reda på jordgubbarnas ursprungsland, odlare och kvalitetsklass.

Waldemar Ibron, kontrollant på Jordbruksverket, säger att det är svårt att säga hur omfattande fusket är och att det i de allra flesta fall handlar om rent slarv.

– Men om det är väldigt kallt i Sverige och jordgubbarna inte riktigt utvecklats till midsommar är det förstås fler som lockas att packa om från utländska till svenskmärkta tråg, säger han.

I fjol kunde Jordbruksverket inte konstatera något fall av fusk vid sina kontroller. Året innan fanns det ett par fall av bekräftad ompackning.

Så vad kan man som konsument göra för att avslöja fuskare?

– Det allra bästa är att fråga när man köper dem. Säljaren ska kunna svara på var de har odlats och av vem, om det inte redan står på lådan eller tråget. Det är det absolut bästa sättet. Finns det minsta tveksamhet eller om säljare kommer med konstiga förklaringar är det bättre att gå till nästa jordgubbsförsäljare och ställa samma frågor, säger han.

Annons

Även Anna Benson, författaren bakom ”Jordgubbsboken”, uppmanar konsumenter att vara kritiska och ställa krav på att det ska finnas ordentlig ursprungsmärkning. Hon säger också att utländska jordgubbar ofta är är större och vattnigare än sina svenska diton. Dessutom är de sällan lika söta.

– Ofta ser importerade bär lite för perfekta ut. De är också betydligt mer hållbara eftersom de i regel är kraftigt besprutade, säger hon.

Utifrån de samtal Waldemar Ibron haft med de svenska odlarna ser det ut att finnas god tillgång av svenska jordgubbar lagom till midsommar.

– Det ser bra ut, så det finns hopp, säger han.

Annons