porträtt av kvinna och bokomslag
kvinna framför stenvägg
bokomslag

Hur kom det sig att du upptäckte raw food?

– Jag var lyckligt lottad att under 2004 bo i San Fransisco. Där blev jag introducerad till raw food genom en vän. Mycket av de gröna trenderna startar just i Kalifornien och vi åt på ställen som Roxanne’s och hippie-inspirerade Café Gratitude.Detta var när quinoa fortfarande var relativt okänt hemma i Sverige, begreppet raw food var okänt, även om det självklart fanns det redan då, men för mig var det fortfarande outforskad mark.

Tips för en raw food-nybörjare, något särskilt att tänka på?

– Go slow! Raw food är starkt renande och går man från att äta mindre bra till att börja äta en renande kost som raw food så kan man få starka utrensningssymptom. Men att inkludera en grön juice eller smoothie per dag och att byta ut det gamla fikabrödet mot ett raw är en bra början.

Vilken är den bästa hjälpredan i köket?

– För mig är det min höghastighetsmixer, tätt följt av ett zestjärn.

Vad har du alltid hemma i kylskåpet/skafferiet?

– Honung, citron, gurka, kimchi och havssalt.

Vilken är den godaste juice-kombon?

– Jag gillar gröna juicer. Spenat/gurka/stjälkselleri/ingefära/citron/persilja är en höjdare. Vill man ha den lite sötare, ta i ett äpple.

Vilka är fördelarna med att äta mer raw?

– Det är gott, enkelt, och oftast en fröjd för ögat. Ett av mina starkaste argument för mer raw food är att när vi äter mat som är tillagad med hög temperatur så reagerar kroppen som vid ett virus, antalet vita blodkroppar ökar i blodet och det är därför vi känner oss trötta efter att vi ätit. Jag vill äta för att få energi, inte för att bli trött. Sen menar inte jag att alla bör sträva efter att äta hundra procent raw food, men att äta mer grönt, mindre gluten och raffinerat socker tror jag de flesta skulle känna gjorde skillnad både psykiskt och fysiskt.

Missa inte Erikas berömda blommönstrade plommonpaj.

INSPIRERAD? LÄS MER:
Nystart med råkost

Mest läst