Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Så mycket ost kan du äta varje dag – för hälsans skull

23 jul, 2018 
AvHelena Sjögren
sa-mycket-ost-kan-du-ata-varje-dag-for-halsans-skull
Ostätare har lägre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar jämfört med de som inte äter ost. Nu har forskare kommit fram till hur mycket ost du kan äta per dag – för hälsans skull.
Annons
Ostbricka med olika sorters ost, marmelad, vindruvor och nötter.
Bild: Shutterstock/IBL

Ost har inget rykte om sig att vara hälsokost, men det är kanske inte heller så ohälsosamt som många av oss tror.

Forskare från Kina och Nederländerna har sammanställt resultat från 15 olika studier. Totalt omfattade materialet data från över 200 000 människor varav de flesta studierna pågick i minst tio år.

Utifrån den tidigare forskningen kunde forskarna se att människor som åt ost dagligen hade 14 procent lägre risk att utveckla kranskärlssjukdomar. Även risken att drabbas av stroke var 10 procent lägre jämfört med människor som sällan åt ost, skriver Times of India.

40 gram ost per dag

Enligt studien mådde de som åt runt 40 gram ost per dag allra bäst.

– Ost är ofta rik på protein vilket brukar ha en antiinflammatorisk effekt, säger doktor Allan Stewart vid Ichan School of Medicine på Mount Sinai Medical Center till Time Magazine.

Annons

Han har själv inte varit med i arbetet med studien och pekar därför på vissa svagheter i materialet.

Kvinna skär upp en camembert.
Camembert. Bild: Shutterstock/IBL

Bland annat att forskarna inte kunnat visa att det är ostkonsumtionen som minskar risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Kanske är ostätare bara mer hälsosamma över lag.

– Ingen skulle säga att du definitivt bör äta 40 gram ost om dagen. Men å andra sidan får det lite ost på ett kex att inte låta helt oresonligt, säger Allan Stewart.

Viss skyddade effekt på hjärtat

Ost innehåller dessutom probiotika, kalcium och det ”goda kolesterolet” HDL. Ämnen som är viktiga för vårt välmående.

Ostbricka med fikon, vindruvor och vin – både vitt och rött.
Bild: Shutterstock/IBL

Allan Stewart pekar också på att det finns viss forskning som tyder på att ost, som mjölksubstitut, har en viss skyddande effekt på hjärtat. Han skulle därför vilja se mer forskning på området, gärna där olika ostsorter jämfördes.

– Vi letar alltid efter sådant som minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och minskar åderförkalkning. Det är lovande att något som faktiskt smakar gott – och passar bra ihop med ett glas rött eller två – skulle kunna ha de egenskaperna.

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 [socializer-facebooklikeshare]

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons