Vi behöver protein för att bygga upp olika beståndsdelar i kroppen som vävnad, blod, antikroppar, enzymer med mera. I samband med att allt fler börjar välja vegetarisk kost eller helt vegansk är det inte helt lätt att veta hur mycket av kosten som bör bestå av protein.

Läs även: Proteinrika frukostalternativ för dig som inte äter ägg

Men faktum är att det är väldigt få personer som skulle drabbas av proteinbrist. De som ligger i riskzonen för detta är de som äter alltför ensidig kost eller har ett lågt energiintag. Proteinintaget för vuxna och barn ligger runt 10-20 procent av kosten per dag. För vuxna som är äldre än 65 ligger det något högre, 15-20, eftersom många äldre lätt tappar aptiten och får näringsbrist.

Många som tränar mycket brukar också äta mycket protein samt utöka kosten med proteinpulver för att bygga mer muskler. Men proteinöverskottet behöver gå till musklerna utan det kan faktiskt användas av kroppen som energikälla eller lagras i fettreserven.

WHO rekommenderar 0,75 gram protein av bra kvalitet per kilo kroppsvikt – per dag. Så om du väger 70 kilo bör du äta 52,50 gram protein. I genomsnitt innebär rekommendationen att en vuxen bör äta runt 50-60 gram protein per dag.

Så mycket protein är det i olika matvaror?

1 dl keso motsvarar ungefär 14 gram protein

1 dl kokta bönor motsvarar 8 gram

100 gram tofu motsvarar ungefär 18 gram protein

1 dl kokta sojabönor motsvarar 8 gram

1 ägg motsvarar 6 gram protein

100 gram stekt entrecôte motsvarar 25 gram protein

1 dl kokt pasta motsvarar 8 gram protein

170 gram grekisk yoghurt motsvarar 17 gram protein

30 gram nötter motsvarar 7 gram protein

100 gram falukorv (58% kött, låg fetthalt) motsvarar 13 gram protein

85 gram lax, kolja eller tonfisk motsvarar 21 gram protein.

85 gram av kokt kyckling eller kalkon motsvarar 19 gram protein.

Läs mer: De 12 bästa proteinkällorna för dig som inte äter kött

Källa: Harvard Health Blog, Livsmedelsverket